Linnéa Flod: "Lättare att behandla djur än människor"

– Det är lättare att behandla djur än människor.
Det säger Linnéa Flod, 32, som erbjuder bindvävsbehandling över artgränserna. Hon började med hästar men behandlar nu även hundar och människor.

Behandlingen fungerar på häst, hund och människa

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Vrena2025-03-08 17:00

Nyheten i korthet

  • Linnéa Flod, 32, erbjuder bindvävsbehandling för både människor och djur. Hon började med hästar men behandlar nu även hundar och människor.
  • Flod ändrade sin yrkeskarriär för sex år sedan efter att ha arbetat med hästar hela sitt liv. Hon hittade fasciabehandling, en djupgående och skonsam massage som hjälper kroppen att läka sig själv.
  • Flod har inte mött något negativt mot att hon behandlar både djur och människor. Hon ser en kropp som en kropp, oavsett om det är en människa eller ett djur.

Det lågt brummande ljudet från djupvågsmaskinen är nästan sövande. Linnéa Flod berättar att dottern Emilia, 1,5 år, gärna vill lägga handen på maskinen eller på mammas kund under behandlingen.

– Jag hade henne i magen medan jag var ute och jobbade. Hon tycker det är mysigt, säger hon skrattande.

När Molly, hennes bordercollie, ska vara modell under fotojobbet är det inga problem att få henne att sitta still på bänken. Tvärtom. Det ser ut som om tiken njuter.

undefined
Den lilla djupvågsmaskinen är inget som djuren blir direkt rädda för. Den är framtagen på människor, men går att använda på hundar och hästar precis som Linnéa Blom gör.

– En enda gång har jag haft problem med en häst. Han gillade inte ljudet som han associerade till en klippmaskin. Men efter tio minuter slickade han sig om munnen och huvudet sjönk nedåt så även han slappnade av, säger Linnéa Flod.

Vrenatjejen lade om sin yrkeskarriär för sex år sedan. 

– Jag har jobbat med hästar hela mitt liv innan, som hästskötare och beridare. Men sen fick jag själv problem med kroppen. Jag kunde inte jobba heltid med hästar utan att gå sönder, så då ville jag börja behandla dem i stället i någon form.

Och det var då hon hittade fasciabehandling (bindvävsbehandling), som beskrivs som en djupgående och skonsam massage som ska hjälpa kroppen att läka sig själv.

Den lilla gummikoppen stöter rytmiskt på de delar av kroppen hon lägger den mot. Det gör inte alls ont, utan är ganska behagligt.

undefined
Antalet behandlingar beror på många olika saker, till exempel hur länge man haft skadan. "En del känner lättnad redan efter första behandlingen medan andra behöver längre tid", säger Linnéa Flod.

– Kroppen är fantastisk. Om kroppen är i balans och har ett bra flöde i fascian så är den väldigt bra på att läka sig själv. Och den vill fungera. Har man fått ett slag, ett trauma på ett särskilt ställe, så vill kroppen balansera upp sig och lätta på trycket från skadan. Och då börjar man belasta på fel sätt och man blir sned. 

Det är då den lilla maskinen tas fram. 

– Jag vill bara hjälpa kroppen hjälpa sig själv, säger hon.

Till en början var fokus inställt på hästarna, men efter ett tag breddade hon verksamheten.

undefined
Linnéa Flod är utbildad massör och Swedish fascia vibes-terapeut. På torsdagar finns hon i Råby hos "Massage på landet", men åker runt till kunder övrig tid.

– När jag stod och behandlade hästarna i stallgången blev ryttarna intresserade. Så helt plötsligt började jag behandla dem också. Så då gick jag en sådan utbildning också för att kunna göra det mer professionellt.

Det fanns sådant behov alltså?

– Ja, men hästfolk är världens sämsta på att ta hand om sig själva. Men de lägger väldigt gärna pengar på hästarna. Men då när jag ändå stod där så var det så lätt, tyckte de. Tröskeln var låg.

Men att du behandlar både djur och människor, är det inte folk som höjer på ögonbrynen för det?

– Jag har inte mött något negativt faktiskt. För mig är en kropp en kropp. Vi är uppbyggda på samma sätt. Det är ben, muskler och fascian och alla kroppar vill vara i balans. Det är friskvård.

Bindvävsmassage kvalificerar sig dock inte för skattefritt friskvårdsbidrag, vilket exempelvis muskelmassage gör.

Hur går behandlingen till?

– På vilket sort? frågar hon skrattande.

undefined
"Jag behandlar inga sjuka utan de får gå till en läkare först innan de kommer till mig. Det här är både förebyggande och friskvård efter skador", beskriver Linnéa Flod behandlingen.

Linnéa Flod berättar sedan att hon först tittar på individen. Hur den står och placerar sig i sin egen kropp. Avlastar den en sida och är den jämnt musklad? Därefter känner hon igenom kroppen.

– Jag behandlar ju hela kroppen också, på hund och häst och oftast på människa, just för att människor är svårast att behandla. De har en bild var de har ont någonstans, medan djur är mer ärliga hur de svarar på en behandling. En människa kan säga att de har ont i en axel, men problemet sitter i höften.

Just hundar går snabbt att behandla, runt tio minuter–en kvart, medan hästar tar runt timmen. För människor har Linnéa Flod två behandlingstider, 30 eller 50 minuter. 

– Hundar är nästan tydligast. De säger till när de är klara, säger hon, nästan samtidigt som Molly hoppar ned från bänken.

Mer om fascian

Fascian liknar dina senor och ligament (ledband). De består alla mestadels av seg, kollagen substans, men deras placering och funktioner är olika. 

Ligament förenar ett ben med ett annat ben och stabiliserar ledrörelser. Fascian däremot sveper runt alla andra vävnader och bildar friktionsdämpande höljen.

När din fascia är frisk är den avslappnad och flexibel. En sjuk fascia ”torkar upp” och drar ihop sig runt dina andra vävnader i kroppen, exempelvis muskler. Detta tillstånd kan leda till försämrad mikrocirkulation, smärta och begränsad rörlighet.

Generellt kan man säga att fascian fortfarande är en relativt outforskad vävnad.

Källa: Karolinska Institutets tidning Medicinsk Vetenskap, via Paul Ackermann, professor i ortopedisk traumatologi (2023)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!