Påskens viktigaste primörer växer i Vrena

Det är skördetider på Vrena Grönt. 300 kilo färskpotatis har skeppats iväg till handeln, alldeles lagom till påsken.

Påskpotatis-4.jpg

Påskpotatis-4.jpg

Foto:

VRENA2015-04-02 06:20

Det var grannen tillika krögaren Erik "i Forsen" Olofsson, som föreslog att Mika Niemi och Anette Forsberg, som driver Vrena Grönt tillsammans, skulle prova att odla potatis i ett av växthusen. Och på senhösten i fjol drog experimentet i gång.

– Tanken var att skörda innan jul. Men vi fick lite olika bud på hur potatisen skulle gro och insåg att vi inte skulle hinna, så då satsade vi mot påsken istället, säger Mika.

Och eftersom plantorna då inte längre behövde lika mycket värme, så blev det en relativt energisnål satsning vidare mot våren.

Potatisen har fått stå på självbevattning, då och då har knölarna fått lite näring och övervakats av Mika och Anette innan det var dags för skörd i förra veckan. Resultatet? Nästan 300 kilo potatis av sorterna Minerva och Swift.

Drygt 200 kilo såldes till grossister i Stockholm och Helsingborg, och ungefär 40 kilo gick till Grönsakshallen i Nyköping.

– Så vi har lite kvar till vår gårdsbutik. Många har ringt och frågat och det har redan varit folk här och köpt potatis, även om butiken egentligen inte har öppnat, säger Anette.

Och vad fick de betala?

– De betalade glatt 200 kronor kilot. Vi har även sålt direkt till ICA Kvantum i Flen som köpte in tio kilo, och de tar 249 kronor kilot.

Troligtvis är Vrena Grönt först i år med att sälja färskpotatis i Sörmland. Längre söderut har odlarna kunnat skörda ännu tidigare - med ett försäljningspris därefter.

– En odlare i Skåne fick sålt potatis för mellan 350-450 kronor kilot. Samma produkt som man i princip skänker bort till midsommar, det är helt otroligt, säger Anette.

Deras nästa steg i potatissatsningen är redan på gång, då vänder de sig mot kunder som vill kunna odla hemma på balkongen.

– Vi ska sälja hinkar med potatis som har grott, sen kan vem som helst köpa här i gårdsbutiken och skörda själva lagom till midsommar, säger Mika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om