En ljummen vind drar fram över fälten i Ytterjärna. Solen tittar fram, trots att himlen är full av hotfullt mörka moln. Gårdens nyaste medlem, en kalv som föddes bara ett halvt dygn tidigare, ligger och vilar i gräset.
Och inne i lagården är känslan nästan den samma. Vinden blåser även här, och Lucas den Herder, som driver gården, berättar att det ska vara så även i fortsättningen.
– Det ska vara ett slags gardiner som kan stängas på vintern, men på sommaren ska det vara öppet, säger han, och syftar på övre delen av ytterväggarna.
Morgonen den 22 mars 2013 stod det klart att hela Nibble gård brunnit ned till grunden. Förutom att 70 nötdjur brunnit inne hade en lagård, ett mejeri, en hötork, en maskinhall och en verkstad förstörts i lågorna. Men där det då bara var aska har nu en ny lagård vuxit fram.
Gardinerna är dock inte det enda som saknas. Egentligen är gården fortfarande en byggarbetsplats, men ett 40-tal kor har fått flytta in ändå. Majoriteten av dem kommer från en ekologisk gård utanför Sparreholm som precis lagt ner produktionen.
– Egentligen skulle de flytta hit redan i maj, men det var inte möjligt, säger Lucas den Herder, och uttrycker viss tacksamhet över att de tidigare ägarna kunde tänka sig att fortsätta mjölka korna några månader till, tills den nya lagården var färdig att ta emot dem.
Nu kunde flytten inte vänta längre. Bara sedan i torsdag i förra veckan då de första korna flyttade in har fyra kalvar fötts. Och fler är på väg. De första tre månaderna går de tillsammans med sina mammor i lagården och ute i hagen, sen får ungdjuren gå för sig, men fortfarande i samma byggnad.
En ny hötork har byggts upp och även ett nytt mejeri är på gång men inte riktigt färdigt ännu.
Från och med den första oktober är det meningen att det återigen ska produceras både mjölk, fil och yoghurt i Ytterjärna, och så småningom ska det även göras ost och getost på mejeriet.
– Det var väldigt svårt att synkronisera vår produktionsstart med deras, säger Lucas den Herder som för tillfället levererar mjölk till Arla.