Adaktusson backar upp utspel om kärnkraft

Familj, kärnkraft och poliser var frågor som lyftes när Kristdemokraternas riksdagskandidat Lars Adaktusson kom till Stora torget Nyköping.

16 augusti 2018 20:04

Kristdemokraternas opinionssiffror har sett farligt låga ut och partiet riskerar att inte få de nödvändiga fyra procenten för att ta sig in i riksdagen. Men partiet behövs, underströk Lars Adaktusson under sitt besök i Nyköping på torsdagen.

– Utan KD i riksdagen blir det ingen Alliansregering, sade han inför den lilla skara åhörare som hade samlats på torget.

Han lovade satsningar på sjukvården, äldre, trygghet och familjepolitiken.

– Vi vill införa en barnomsorgspeng som alternativ till förskola och ta bort kvoteringen i föräldraförsäkringen så att föräldrar kan välja själva vem som ska vara hemma. Vi vill också införa ett jobbskatteavdrag för barnföräldrar på cirka 500 kronor i månaden för att förbättra ekonomin för barnfamiljer.

Om Alliansen kan bilda regering efter valet säger Lars Adaktusson att KD inte är beredda att samarbeta med eller förhandla med Sverigedemokraterna. Däremot kommer en minoritetsregering, som han ser som högst troligt att det kommer att bli fråga om, att vara beroende av stöd från andra partier i riksdagen för att få igenom sina förslag.

– Vi vill ha stöd från så många som möjligt. Politiska överenskommelser kommer att behövas framöver också.

Men han poängterar att KD står långt ifrån SD i flera frågor, exempelvis om människosyn och EU.

– I EU-politiken finns en avgrund mellan oss. De vill lämna unionen och försvaga den. Vi tycker att det är en viktig del och ser att EU har inneburit 70 år av fred och säkerhet i Europa. Och att äventyra svenska företags lönsamhet som är beroende av EU-medlemskap vore ansvarslöst.

Den korta frågestunden avslutades med en undran från grannkommunen. Det var Centerpartiets Bo Höglander från Oxelösund som frågade om KD:s senaste svängning i kärnkraftfrågan riskerade att skapa en spricka i Alliansen. Men Lars Adaktusson gav samma besked som partiledare Ebba Busch Thor gjorde häromdagen.

– För att klara omställningen kommer vi att behöva mer el. Vi ser realiteten och vi tror att det inte bara är nödvändigt att ersätta befintliga reaktorer utan öppnar också för ytterligare nya reaktorer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa