Det var i början av september som AFS besökte Stora torget i Nyköping. Det blev stökigt på under mötet och polisen omhändertog ett antal personer. Efter mötet polisanmäldes partiets företrädare, partisekreteraren Jessica Ohlson från Stigtomta och partiledaren Gustav Kasselstrand för hets mot folkgrupp. Förundersökningen läggs dock ner.
Kammaråklagare Marie Ericson vid åklagarkammaren i Norrköping säger att hon la ner förundersökningen eftersom uttalandena som fälldes och filmades vid torgmötet var för allmänt hållna.
– Det är en gränsdragning mellan det straffbara och yttrandefriheten. Uttalandena handlar om att man inte vill ha kriminella invandrare i landet och det får man säga. I det här sammanhanget, som var ett politiskt möte, menar jag att det inte var hets mot folkgrupp, säger hon.
Politikern Lotten Båvik (V) polisanmälde Alternativ för Sverige. I anmälan anförde hon att partiets företrädare hade skrikit ut hatisk och rasistisk propaganda riktat till enskilda invandrargrupper. Hon beskriver hela talet som "hatiskt" och lyfter exempel som "afghaner är våldtäktsmän" och "iranier begår brott".
Båvik är väldigt upprörd över beslutet att lägga ner förundersökningen:
– Jag är inte jurist, jag är inte polis, men när man läser lagen svart på vitt: Man får inte uttala sig på ett visst sätt om grupper. Det här är ett hån mot de som utsätts, säger hon.
Lotten Båvik var på plats på Stora torget och stannade i timmar efteråt. Hon beskriver unga människor som upplevde sig drabbade av AFS-företrädarnas hat.
– Jag är så jäkla ledsen för våra barns skull. För det var barn. De grät, kom och kramades, var förtvivlade. En tjej, i högstadieålder, sa "Det är lika bra vi vänjer oss, för så här kommer det se ut framöver". Hon vet att hon får leva med det här i sitt liv i Sverige.
Lotten Båvik är kritisk till att polischefen redan dagen efter torgmötet gjorde bedömningen att det hela inte var hets mot folkgrupp.
– Jag har stor beundran för många av våra poliser. Men här tycker jag att polisledningen är fega och gömmer sig bakom yttrandefrihet, både Sveriges och Sörmlands polisledning. I andra länder använder man det här för att sätta en gräns: Det här är yttrandefrihet och det här är hets mot folkgrupp, vi har en gräns där mellan.