Asylboenden avvecklas på hotell Ankaret i Oxelösund och hotell Forty Towers i Nyköping

Hotellen Ankarets och Forty Towers asylboenden avvecklas i mars. 96 respektive 59 barn och vuxna måste bryta upp, för att placeras någon annanstans i Sverige.

28 januari 2017 18:00

– De flesta har bott hos oss i över ett år, och vi har kommit varandra nära. Även om alla har vetat från början att det varit ett tillfälligt boende, känns det ändå tungt att de måste flytta, säger Rajender Singh, som driver hotell Ankaret i Oxelösund.

Enligt honom känner många av Ankarets boende likadant.

– De flesta tror jag har trivts bra här. Många har gått på undervisning och lärt sig mycket svenska, och barnen har gått i skolan. Oxelösundarna har varit vänliga och stöttande och kontakter har knytits, berättar Rajender Singh.

I somras förlängde Migrationsverket avtalet med Ankaret för ett halvår framåt, och möjlighet till ett treårsavtal verkade finnas. Men så blir det alltså inte.

. – Behovet avgör och Migrationsverket bestämmer. De här människorna kommer från krig och elände, och jag är glad och tacksam att ha fått möjligheten att hjälpa till. Nu önskar jag dem lycka till, och hoppas att det ska gå bra för alla.

Även asylboendet på hotell Forty Towers i Nyköping avvecklas i mars. Här ska 59 barn och vuxna omplaceras till andra boenden, någonstans i Sverige där platser finns.

De som måste flytta inväntar nu besked om var i Sverige de får bo framöver, i avvaktan på att deras framtid avgörs.

Vad händer på hotell Ankaret när alla har flyttat?

– Då återgår vi till vår vanliga hotellverksamhet, säger Rajender Singh.

Om Forty Towers gör likadant är inte känt.

Har tagit emot människor på flykt sedan oktober 2015

Hotell Ankaret i Oxelösund och hotell Forty Towers blev asylboenden i oktober 2015.

I takt med att färre personer söker skydd i Sverige, minskar behovet av platser. Migrationsverket avvecklar nu 183 boenden med cirka 23 000 boendeplatser.

Människorna på Ankaret ska ha flyttat senast 17 mars. Forty Towers, som drivit boende under namnet NYK ABT, ska vara tömt senast 3 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Fredrixon

Ämnen du kan följa