Birgitta blev dödförklarad efter miss: "Jag har haft panikångest"

Ett litet fel hos Skatteverket fick enorma konsekvenser för 47-åriga Birgitta Gustafsson från Nävekvarn. Hon dödförklarades av misstag och fick lägga ner en stor mängd tid på att "återuppliva sig själv" hos myndigheter och företag. Erfarenheterna har varit slitsamma både mentalt och fysiskt.

5 december 2018 13:50

26 juni i år låg ett brev i lådan hemma hos Birgitta Gustafsson i Nävekvarn. Det var en av hennes banker som hade skickat brevet till "Dödsbo Birgitta Gustafsson".

– Det stod att jag hade avlidit 14 juni, att man är avslutad. Så jag ringde till banken och frågade "vad fasiken är det här"?

De hade då fått information från folkbokföringen på Skatteverket att Birgitta var dödförklarad sedan sex dagar tillbaka.

hon ska få 20 500 kronor i skadestånd för kränkningen.

– Nu kan jag inte få tillbaka sommaren och jag har mått dåligt och mår fortfarande dåligt, men det är ett litet plåster på såren iallafall.

– Jag begärde ingen exakt summa, däremot har jag framför till juristerna på Skatteverket att jag vill se en förändring på folkbokföringens arbetssätt. Jag vill inte att någon annan ska råka ut för det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa