BOJ söker volontärer som vill stötta vittnen och brottsoffer

Vill du göra en insats för andra, samtidigt som du lär dig något nytt? I januari startar Brottsofferjouren Östra Sörmland (BOJ) en utbildning för blivande brottsofferstödjare och vittnesstödjare.

19 december 2018 06:31

– Vi behöver fylla på med nya volontärer. Idag är vi ett 20-tal, där medelåldern är rätt hög. Vi ser gärna att unga personer anmäler sig, samt personer som talar fler språk än svenska och har kunskap om andra kulturer, säger Anette Bodén, ledamot i styrelsen och brottsofferstödjare.

30 timmars utbildning med kunniga föreläsare utlovas så snart fler än fem anmälningar kommit in.

– Deltagarna får lära sig om samhällets stödfunktioner, samtalsteknik med människor i kris och mycket annat. Att bli volontär hos oss är en fantastisk chans att lära sig mer om sig själv som människa, samtidigt som man gör nytta för andra, säger Gunilla Gandré, som stöttar vittnen i samband med rättsprocesser.

Östra Sörmlands BOJ finns i dag i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa, och har under året firat 15-årsdagen av sin tillblivelse. BOJ Sverige har just firat 30-årsjubileum.

Anette Bodén har bistått brottsoffer i nästan 20 år. Uppdraget kan handla om att stötta inför en polisanmälan, hjälpa någon att bearbeta det som hänt eller skapa trygghet genom att informera och vägleda.

Vad har gjort störst intryck på dig under de här åren?

– Att upptäcka att så många kvinnor drabbas av misshandel, hot och kränkningar i sina relationer. De flesta som kontaktar oss är kvinnor som utsatts för det.

Vad har arbetet gett dig som person?

– Jag har fått en inre styrka, genom att lära mig mycket om mig själv och andra. Och det känns väldigt bra att få hjälpa andra människor att komma vidare i sina liv.

Volontärernas bakgrund varierar. De har till exempel erfarenhet av jobb som polis, jurist, sjuksköterska, psykolog och lärare. Men som stödjare inom BOJ är det livserfarenheten som är viktigast, oavsett ålder och utbildning.

– Det vi har gemensamt är ett intresse för människor och medmänsklighet, säger Gunilla Gandré.

Vad har BOJ gjort för skillnad under sin existens?

– Åklagare och advokater upplever att vittnen är tryggare under rättsprocessen, och lämnar tydligare och bättre redogörelser. För brottsoffren betyder det mycket att tala med någon om sin upplevelse, utan att någon kommer med dömande frågor, säger Gunilla Gandré.

Trots att landets brottsofferjourer funnits i många år, känner många inte till att de finns.

– Vi har märkt att polisen glömmer att informera om att brottsofferstöd finns. Vår önskan är att alla som anmäler ett brott ska få veta att vi finns, säger Anette Bodén.

Om brottsofferjouren – och hur du når den

Brottsofferjouren Östra Sörmland arbetar ideellt, och ger stöd till brottsoffer och vittnen.

Stödet är gratis för den drabbade. Samarbete finns med polis, sjukvård med fler instanser.

För att bli stödperson krävs utbildning, som i sin tur ger en legitimation. Tysthetslöfte måste avges.

Är du utsatt för brott? Lättast når du jouren på 0155-286220.

Är du vittne och vill ha stöd? Ring 0155-210050.

På Brottsofferjouren Östra Sörmlands facebooksida får du veta mer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Fredrixon