Då och då händer att ganska stora grupper av ungdomar drar omkring i butiken. Även om gängen inte begår några brott kan de upplevas som stökiga av andra kunder och av personalen, berättar Mårten Tenne.
– Vi vill inte bara ropa efter polis. Vi verkar i och är en del av det här lokalsamhället, och vill ha en dialog med dessa ungdomar, säger han.
Ett sätt att skapa dialog är att ta in ungdomarna – eller kompisar till dem – på praktik, tror han.
Samtidigt har många i gängen kommit till Sverige ganska nyligen och står långt från arbetsmarknaden. Det är en orsak till att kraven på förkunskaper i samband med praktik nu sänks.
– Motståndet mot att bete sig stökigt i butiken blir ju större om en kompis härifrån Brandkärr har fått praktik och sitter i kassan.
Det finns fler vinster med de nya praktikantkraven, och de är minst lika viktiga, anser Mårten Tenne.
Nyköping och hela det svenska samhället står i dag inför en rejäl utmaning. Arbetsgivare skriker efter arbetskraft samtidigt som hundratusentals människor står utan jobb.
Även om många arbetslösa är högutbildade består gruppen också av människor med kort utbildning – som dessutom inte har hunnit lära sig svenska.
– Det här är ett ansvar för oss alla. Om inget görs riskerar många människor att hamna i utanförskap.
– Om de kan få praktik kommer de ett steg närmare ett jobb. De lär sig svenska under praktiken och skaffar sig arbetslivserfarenhet, säger Mårten Tenne.
Ica Maxi i Nyköping har i många år eftersträvat att personalstyrkan ska avspegla hur befolkningen ser ut i samhället i stort, både vad gäller kön, ålder och etnicitet.
Med de nya praktikantkraven får dessutom människor långt från arbetsmarknaden en chans. För Ica Maxi innebär det helt säkert att man hittar flera guldkorn, tror personalchef Kristina Timonen.
– En del av dem kommer säkert att jobba hos oss i framtiden. Vi anställer ganska många människor varje år, speciellt inför somrarna, säger hon.