Stora protester mot högerextrema på Stora torget – minst sju omhändertagna av polis

Högerextrema partiet Alternativ för Sverige höll ett torgmöte på Stora torget i Nyköping på torsdagen. Det hela resulterade i tumult. Minst sju personer omhändertogs av polis.

3 juni 2018 07:00

Situationen urartade på Stora torget i Nyköping på torsdagseftermiddagen. Högerextremisterna möttes av stora protester från Nyköpingsborna och många poliser var på plats.

Det var vid 15-tiden på torsdagen som det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) höll ett torgmöte i Nyköping.

– Polisen lägger ner en massa folk. Det är stökigt, rapporterade SN:s reporter på platsen.

Tidigare Nyköpingsbon och partisekreteraren för (AFS), Jessica Ohlson, talade och berättade "hur fint det var när hon växte upp i Stigtomta och om hur hemskt det har blivit nu". Ohlson blev 2015 utesluten ur Sverigedemokraterna när hon var nyvald ordförande för partiets ungdomsförbund, eftersom hennes åsikter var alltför extrema.

Under torgmötet blev det upprört till och från.

– Det blir uppjagat i vissa lägen. Då har polisen tagit upprörda personer och de använder gräsmattan vid Nicolaikyrkan. De sitter och håller fast några personer, säger SN:s reporter vid 15.30-tiden.

Ett gäng personer nyckelskramlade för att visa sitt motstånd. Några av dem blev tillsagda av polisen att stoppa ner nycklarna.

– Det har varit en liten klunga med personer som har applåderat när Alternativ för Sverige har pratat, säger SN:s reporter.

Torgmötet började vid 15-tiden. Efter en knapp timme lämnade (AFS) platsen, varpå det blev oroligt. Vid 16-tiden var det fortsatt rörigt på torget och polisen grep in mot de grupper där det var bråkigt för stunden.

– Det är fortsatt väldigt stökigt här. insatschefen kan inte säga hur många polisen har fört bort, sa SN:s reporter på plats vid 16-tiden.

Monica Bergström, polisens presstalesperson i region Öst, säger att polisens insats kommer att pågå under eftermiddagen. Vid 16-tiden har Bergström uppgifter om att fem personer sannolikt är omhändertagna för störande av ordning, men det är oklart om de har gripits. En person är omhändertagen enligt lagen om berusade personer och en person är avlägsnad från platsen.

– Det är totalt sju personer som jag har kännedom om just nu, som blivit föremål för polisiär hantering, säger Monica Bergström.

Senare på torsdagskvällen meddelade polisen att polisen under dagen gjort ingripande mot ett tiotal personer som frihetsberövats genom att föras till polisstationen alternativt avlägsnats från torget.

I nuläget är enligt polisen en person, en man i 20-årsåldern, misstänkt för våld mot tjänsteman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa