Ministern vill införa skatt på "fulkött"

Ja till skatt på "fulkött", inga mer skatter på drivmedel och landstingen ska fortsätta sköta sjukvården. Regeringens utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) var tydlig när han besökte Nyköping.

12 februari 2018 12:44

Solen gassade när Gustav Fridolin kom gående till Hållets äldreboende vid Nyköpings lasarett på fredagen. Det var dagen efter regeringens kräftskiva på Harpsund. Till residensstaden kom han i bil.

– Annars brukar jag ta tåget när jag besöker Nyköping. Men det finns ingen station i Harpsund, sa han.

Fridolin ville träffa personal från äldreboendet, som infört sex timmars arbetsdag men får betalt för åtta. Ett projekt som ska pågå i ett år till. Undersköterskan Madeleine Khan berättade att hon jobbat i många år och fick för några år sedan en stroke. Med sex timmars arbetsdag har arbetet blivit lättare och roligare.

– Jag orkar mycket mer, och vi har mer folk anställda, och vi har även mer tid till våra boenden. Och de delade turerna är borta, sa hon.

Varken hon eller arbetskamraterna Gabriella Franzén och Theresia Cedergren kunde komma på något negativt. Kommunalrådet Nicklas Franzén (V) lovordade också projektet, som riktar sig främst till arbetsplatser med höga sjuktal.

Efter besöket promenerade Fridolin till centrum för att besöka partiets lokal.

Aldrig tidigare har bensin och diesel varit dyrare än nu och stor del av drivmedlen är skatt. Invånare på landsbygden har rasat eftersom kollektivtrafiken är begränsad där. Gustav Fridolin sa att inga höjningar är aktuellt, men att det gäller att fasa ut den fossila användningen.

Han vill däremot införa skatt på "fulkött", kött som kan säljas billigt på grund av "överanvändning av antibiotika".

Vill du starta ett handelskrig?

– Nej, det handlar om samma skatt, kemikalieskatt, som vi till exempel har på hemelektronik. Vi måste få ned användningen av antibiotika. Det är även en fråga för folkhälsan, svarade han.

Är höghastighetståg i ett till ytan stort och glest befolkat land samhällsekonomiskt försvarbart?

– Ja, huvudanledningen till tågförseningar och stopp är att vi transporterar gods- och persontrafik på samma banor. Vi måste knyta ihop våra storstäder.

Skavsta får en station längs Ostlänken, däremot placeras den på en bibana, vilket har retat upp Nyköpingspolitikerna rejält. Gustav Fridolin sa däremot att han står bakom Transportverkets första förslag, som också blev det förslag som antogs.

KD vill lägga ned landstingen och låta staten överta ansvaret för sjukvården.

– Det behövs inga fler statliga uppdrag.

Du och Isabella fick i den senaste mätningen om folks förtroende för partiledarna lägst betyg av alla.

– Vi har tagit en hel del obekväma beslut. Hade jag velat vara med i en populärtävling hade jag ställt upp i Idol.

Efter besöket i Nyköping begav han sig till ICA Trossen, som nyligen utsatts för nazistiska hatattacker.

De mörka molnen tornade upp sig över Gustav Fridolins huvud och snart mullrade åskan.

Flera poliser på plats

När Gustav Fridolin besökte Nyköping fanns utöver Säpo även minst sex poliser runt honom, vilket är ovanligt många vid ministerbesök.

Det ska dock inte finnas någon särskild hotbild mot Fridolin.

– Det här ingår i vår vanliga valbevakning, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa