Nu laddar familjen Mardini-Bassal upp inför ramadan

Under fredagskvällen, när solen går ner kommer familjen Mardini-Bassal att hålla ett extra öga på månskäran, tillsamman med andra muslimer i Nyköping.

Framträder månen på rätt sätt, efter den astronomiska nymånen, drar nämligen fastemånaden ramadan i gång.

18 maj 2017 09:59

– Det är spännande och nu går vi och väntar på det här, säger pappa Tarek Bassal och övriga i familjen håller med.

Fastan genomförs till minne av tidpunkten då profeten Muhammed började få uppenbarelser från Gud för drygt 1400 år. I familjen Mardini-Bassal, som bor i centrala Nyköping, innebär det att familjen läser lite extra ur koranen under ramadan, tillsammans med barnen. Dessutom brukar storebror Ziad titta en del på en tecknad serie på tv med berättelser ur skriften.

Men det är också tid för umgänge.

När solen går ner träffas familj och vänner för att äta tillsammans, kanske inte varje dag, men betydligt oftare än övriga månader på året. Och familjen blir själva bjudna till middag hos släkt och vänner.

Feststämningen kan dock utebli i början på ramadan.

– Första dagarna brukar vi vara lite trötta men sedan kommer vi in i det. Då kommer stämningen i gång, säger Lina Mardini.

Lina Mardini tycker maten är viktig och har redan hunnit förberett en hel del traditionella maträtter inför de närmsta dagarna. Sonen Karim går och hämtar bröd för att visa. Daddlar och vatten är den traditionsenliga startern och efter det soppa, sallad och pitabröd. Efter det lite tyngre mat så som Samboosak - som är en köttfärspirog.

Favoritsoppan hos familjen Mardini-Bassal är gjord på röda linser, lök, olivolja, salt och spiskummin och efter maten dricker de Jallab - som är en dryck gjord av carob, daddlar och druvkoncentrat och rosenvatten .

Barnen avslöjar att det blir mer godis än vanligt.

– Vi äter godis varje dag, säger Ziad och ler sedan.

– Inte varje dag väl? säger pappa Tarek och ser frågande på Ziad.

– Nej, kanske inte riktigt varje dag, säger Ziad och uttrycket i ansiktet avslöjar att det nog var mer av ett önsketänkande.

Efter att sötsaksdiskussion lagt sig berättar Tarek Bassal att middagarna, iftar på arabiska, inte bara är ett tillfälle att umgås och ha trevligt utan också används för att lösa eventuella konflikter.

– Finns det några problem försöker vi använda tiden till att lösa dem och sedan ha trevligt tillsammans, säger han.

Tre vanliga smårätter under ramadan hos familjen

Samboosak - pirog fylld med kött- eller lammfärs.

Kubbe - kryddiga friterade bulgurbollar som är fyllda med bland annat köttfärs, persilja och pinjenötter.

Hummus - kikärtsröra med tahini och citronsaft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Ericsson