Huset som står i fokus är före detta vaktmästarbostaden vid Nicoaliskolan, i dag restaurang Mårtens hus, i centrala Nyköping. Kritiken kommer bland annat från Fastighetsägarna, som är en branschorganisation och verkar för en hållbar och fungerande fastighetsmarknad. Peter Sörman är vice vd och jurist och har synpunkter på kommunens hyresnivå för Mårtens hus:
– Hyran är för låg, konstaterar han.
Helen Karlsson, driver Ohlsons brödbod, ett stenkast från Mårtens hus. Helen Karlsson är upprörd över att Nyköpings kommun ger fördelar till andra och snedvrider konkurrensen.
– Varför lägger sig kommunen i konkurrensen? Här ger man fördelar till någon som andra bara vågar drömma om, säger hon.
Hon stretar på – går upp klockan ett sex nätter i veckan för att sätta deg och jobbar hela förmiddagen innan hon kan gå hem – för att få verksamheten att nätt och jämt gå ihop. Helen Karlsson betalar närmare 1400 kronor i kvadratmeterhyra, alltså nästan tusen kronor mer, och fick själv köpa in möbler, skedar, tallrikar till sin verksamhet.
Hon poängterar gång efter annan att kritiken inte är riktad mot de som driver restaurangen Mårtens hus utan mot Nyköpings kommun.
– En kommun ska inte syssla med sådan här verksamhet.
Det är samtidigt känsligt att rikta kritik mot Nyköpings kommun, förklarar hon. Risken att tappa kunder är uppenbar, menar hon.
– Men jag kan inte bara se på när det blir fel, säger hon.
En annan företagare i branschen vill just av risken att förlora kunder (kommunen) vara anonym, men är också mycket kritisk till Nyköpings kommun.
– En kommun ska bedriva vård, skola och omsorg och inte sponsra verksamhet, som man gör vid Mårtens hus. Det är beklämmande, säger hon.
Med en så låg hyra som kommunen har för Mårtens hus hade hon kunnat ta ut "en anständig lön", som hon uttrycker det.
* * *
Nyköpings kommun har tidigare ifrågasatts för att snedvrida konkurrensen genom bland annat låga hyror eller att gynna företag på andra sätt. När till exempel nya sporthallen vid Rosvalla byggdes var planen att hyra ut en stor yta till ett gymföretag med en hyresrabatt på 5,5 miljoner kronor. Andra gymföretag och branschorganisationen ilsknade till och undrade varför kommunen subventionerade hyran.
Gymföretaget och kommunen bröt avtalet.
[fakta nr="1"]
Oxelösunds kommun är ett annat exempel när man mer eller mindre lät skräddarsy en fabrikslokal till ett företag, eller hyrde ut restaurang Läget, vilket fick andra restaurangägare att reagera.
Landstinget har också mött kritik för att man ska driva restaurang i egen regi i nya länsmuseet.
Enligt kommunallagen ingår det inte i en kommuns eller landstings uppgift att driva eller iordningsställa för företag, men det finns inga hinder om det sker utan vinstsyfte. Enskilt riktat stöd får bara ske om det finns synnerliga skäl.
EU-lagen om statsstöd är mer tydlig och förbjuder kommuner, landsting och staten att stötta företag så att det hotar konkurrensen eller riskerar snedvrida konkurrensen.
* * *
Hur kommer det sig att Nyköpings kommun iordningsställde en restaurang, köpte in kastruller, bestick, tallrikar och utemöbler för sammanlagt en miljon kronor och utöver det renoverade fastigheten och hyr ut den för 536 kronor kvadratmetern?
Enligt kommunens näringslivschef Maria Karlsson var det ett tilltänkt företag som tog kontakt med dem och fick hjälp att lotsas vidare.
– Vi såg också positivt på att man gjorde något publikt av Mårtens hus, säger Maria Karlsson.
Hon vill inte kommentera villkoren som företaget fick (hyran, eller inköp av soppslevar, tallrikar, utemöbler och annan utrustning för en miljon), men säger samtidigt att hon tycker att det ingår i kommunens uppgift att lotsa företagen.
Det är kommunens fastighetsenhet som skrivit hyresavtalet och iordningsställt huset. Dess chef är Mikael Karlsson. Han tycker hyran är skälig, men lägger till att den kan vara låg.
– Även om det inte varit avsikten är det ett otillbörligt gynnande, konstaterar Peter Sörman.
Hur mycket kommunen betalat – utöver den miljon man bekostat på inventarier – för renovering av fastigheten är oklart.