Första steg för V mot visionen om sex timmars arbetsdag: "Är en viktig reform"

Vänsterpartiet går till val med löfte om arbetstidsförkortning och vill på sikt införa sextimmars arbetsdag för alla.Ett första steg mot visionen togs under onsdagen då företrädare från partiet besökte Hållets äldreboende.

6 september 2018 06:00

– Det här är en viktig reform för Vänsterpartiet, säger Lotta Johnsson Fornarve, partiets sörmländska toppnamn i riksdagen som tillsammans med Lotta Back (V), gruppledare i landstinget Sörmland och Nyköpings kommunalråd Nicklas Franzén (V), gjorde ett studiebesök på äldreboendet på onsdagsförmiddagen.

Det var i mars som projektet med sextimmars arbetsdag infördes på Hållets äldreboende och tanken är att projektet ska pågå i 18 månader innan det utvärderas. Under onsdagens besök fick vänsterpolitikerna träffa både personal, chefer och projektansvariga som sammantaget gav tummen upp till projektet.

– Vi vet att det är för tidigt att utvärdera projektet men vi fick ett positivt intryck. Personalen upplever att de lägger mer kvalitetstid på jobbet, samtidigt som de är mindre stressade och har en bättre fritid med mer ork, säger Lotta Johnsson Fornarve.

Vänsterpartiet vill genomföra liknande sextimmarsprojekt i landets alla kommuner för att kunna samla ihop och göra bra utvärderingar som skulle kunna ligga till grund för en sextimmarsreform på längre sikt.

– Det är en stor sak att göra en arbetstidförkortning, därför kommer vi under nästa mandatperiod verka för en generell arbetstidsförkortning med 37,5-timmarsveckor.

Nicklas Franzén (V) är inte säker på att en sextimmarsreform behöver betyda extra kostnader för samhället, utan tror att de höga sjukskrivningstalen inom vårdyrkena samt kostnaderna för bemanningsföretagen skulle kunna stå i paritet med kostnaderna för en sextimmarsreform.

– Höga sjuktal kostar samhället ohyggligt mycket pengar, liksom bemanningsföretagen. Därför önskar jag att flera aktörer som försäkringskassan och andra är med och utvärderar sextimmarsprojekten.

Lotta Fornarve Johnsson vill finansiera reformen med högre skatter för personer som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden, och vill även beskatta andra typer av kapitalinkomster hårdare.

Från landstingshåll menar Lotta Back att intresset för arbetstidsförkortning varit lågt men även hon tror på vinsterna i reformen.

– Jag hade önskat att S i landstinget varit mer offensiva. Hela Sverige skriker efter vårdpersonal, men när Nyköpings kommun sökte 14 nya medarbetare till projektet på Hållets äldreboende fick man 100 ansökningar. Jag ser bara bra saker med en arbetstidförkortning och vi har lagt ett förslag om att införa det på prov på två vårdcentraler i pendlarorterna Trosa och Gnesta kommande mandatperiod.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa