Per flyttar in på slottet – så vill krögaren utveckla Nyköpingshus

Nyköpingshus nya krögare brinner för Nyköpings historia och vill göra slottet mer tillgängligt för allmänheten. – Vi ska bland annat starta ett café, säger Per Karlsten, som i dag driver Nyköpinghus konferensanläggning.

28 november 2018 06:00

Sedan Per Karlsten fick köpa restaurangen har det varit si och så med sömnen, berättar han själv när SN träffar honom i slottets anrika officersmäss.

– Varannan dag vaknar jag i fosterställning och varannan dag vaknar jag och känner mig som en kung. Det förpliktigar att ta över den här verksamheten, säger han.

Den tidigare ägaren Erik Olofsson, som driver verksamheten vidare året ut i bolaget Erik på slottet, har gjort ett riktigt bra jobb, anser Per Karlsten. Och det gör utmaningen än större.

– Jag vill ju inte backa, utan utveckla Nyköpingshus.

Förhoppningen är att göra slottet mer tillgängligt för allmänheten, både för Nyköpingsbor och för stadens besökare.

För Per Karlsten känns det viktigt. Han är själv intresserad av slottets historia och tycker att fler människor borde få möjlighet att ta del av den.

– Nyköpingshus hade enormt stor betydelse under den svenska stormaktstiden och idéer som föddes i Nyköping spreds över hela Europa, berättar han.

– Och jag tycker själv att det är intressant hur öppna dåtidens människor var för andra kulturer. Det spelade ingen roll hur du såg ut eller varifrån du kom. Alla hade möjlighet att lyckas.

Förutom att öppna ett sommarcafé, med servering i de historiska källarvalven men även utomhus, planerar han även att ha caféet öppet på söndagar året runt.

– Då är museet öppet för allmänheten, men där kan man inte ens få en kopp kaffe. Jag tror att både Kungstornet och vi skulle tjäna på att restaurangen var öppen.

Nyköpingshus är inte någon ny bekantskap för Per Karlsten. Redan 2012 startade han konferensverksamhet i Porthuset, den enda del av Nyköpingshus som överlevt slottsbränderna (de rasade 1665 och 1719).

De första tre åren var ganska tuffa men i dag går verksamheten runt.

– Jag är glad om det går ihop och blir lite över.

Konferenslokalerna har hittills varit ganska små. Men i och med att Per Karlsten tar över restaurangverksamheten, öppnas helt andra möjligheter.

– Vi får tillgång till större lokaler, som vi ska uppgradera med konferensteknik och akustik. Och vi kommer själva att kunna ordna mat åt deltagarna, säger han.

Förutom att Per Karlsten tänker sig att utveckla verksamheten på slottet, kommer han fortsätta att ta emot bröllopsfester och andra fester i lokalerna.

– Vi kommer att fortsätta samarbeta med de duktiga kockar som jobbat för Erik på slottet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa