Polisen utreder jakt på lodjur i Nyköping

Polisen misstänker att ett lodjur har skjutits utanför Nyköping. – Det är i så fall illegal rovdjursjakt, ett allvarligt brott, säger Helena Ljungquist, gruppchef för polisens miljöbrottsgrupp.

Foto:

Övrigt2017-10-06 17:15

Misstankarna anmäldes till polisen i början av veckan. Anmälaren sade sig ha blivit uppringd av en person som i förtroende berättat att någon "tagit bort" ett lodjur från hans (anmälarens) mark.

Anmälan kom inledningsvis till Nyköpingspolisen men har nu tagits över av specialutredare vid miljöbrottsgruppen i region Öst och utreds som brott mot jaktlagen.

– Det är ett grovt brott som kan ge fängelse i mellan 6 månader och 4 år. Vi kommer att höra anmälaren så snart vi kan och därefter leder en åklagare förundersökningen. Det är allt jag kan säga just nu, säger Helena Ljungquist.

Jaktbrottet anmäldes på tisdagen och det ska preliminärt finnas en misstänkt. Den uppgiften är dock osäker eftersom uppgifterna i anmälan beskrivs som vaga.

Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har inte hört talas om att någon har dödat ett lodjur i området.

– Men jag är kanske inte den första som skulle få veta något. Det där är inget som jägare vill stå för och Jägareförbundet tar avstånd från alla former av illegal jakt, säger han.

Enligt länsstyrelsens inventeringar har lodjursstammen i mellersta och södra Sverige ökat de senaste åren. Men det är svårt att få säkra uppgifter, bland annat eftersom det sällan är spårsnö på våra breddgrader.

[fakta nr="1"]

Anders Nilsson gissar att det nu finns mellan 20 och 40 lodjur i Sörmland.

– Vi får ganska många rapporter om lodjur. Det ska finnas en hona med två ungar i trakterna runt Nynäs och för bara någon vecka sedan såg en av mina kollegor lodjursungar vid Björndammen, söder om Strängnäs.

Vad kan det finnas för anledning till att en markägare vill bli av med lodjur?

– Ett lodjur dödar ungefär 60 rådjur/dovvilt om året. Det påverkar markägarens möjliga jaktuttag. Det kan vara ett skäl. En annan orsak kan vara rädsla för att lodjuret ska angripa tamdjur.

I förra veckan avslutades en uppmärksammad tjuvjaktsrättegång i Luleå tingsrätt. Fem män har åtalats misstänkta för att ha dödat åtta rovdjur, tre av dem ska ha plågats svårt innan de miste livet. Jaktbrottsmålet är ett av de största hittills i Sverige och åklagaren yrkar på långa fängelsestraff.

Rovdjursjakt

I Sverige finns fyra stora rovdjur: Björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller länsstyrelsen godkänt till licens- eller skyddsjakt.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!