Polisens bedömning: Anmäld gruppvåldtäkt i Nyköping har inte ägt rum

Det har inte begåtts någon gruppvåldtäkt i Nyköping i mitten av förra veckan. Den bedömningen gör polisen och lägger ner utredningen om det påstådda brottet.

1 augusti 2018 15:22

Det var i måndags som en medelålders kvinna vände sig till polishuset och gjorde en polisanmälan om grov våldtäkt. Hon berättade att hon våldtagits och rånats av flera unga män i centrala Nyköping.

Förståligt nog skapade uppgifterna en del oro i Nyköping, berättar Henrik Hägglund, förundersökningsledare vid polisens enhet för grova brott.

– Därför vill jag vara väldigt tydlig. Enligt polisens bedömning har det inte varit någon gruppvåldtäkt. Det går alltså inte runt unga män i Nyköping och våldtar medelålders kvinnor, säger han.

Rent formellt heter det att polisen lägger ned utredningen eftersom det "inte finns anledning att anta att något brott har begåtts". Flera olika omständigheter ligger till grund för slutsatsen.

Dels så kallades polis till platsen för den påstådda gruppvåldtäkten samma kväll som brottet ska ha ägt rum. Den medelålders kvinna som senare gjorde en polisanmälan befann sig på platsen. Men det var inte hon som kallade på polis.

– Jag har pratat med patrullen som åkte på uppdraget. De har inte sett något som tyder på att något brott har begåtts vid tillfället eller strax dess för innan.

Dels har polisen gjort en teknisk undersökning av den plats där våldtäkten enligt anmälan ska ha ägt rum. Inte ett enda spår har hittats.

– Jag hoppas att det här beskedet ska leda till att människor känner sig tryggare igen. Man behöver inte vara orolig för att promenera i Nyköping, säger Henrik Hägglund.

Den medelålders kvinna som gjorde en anmälan om gruppvåldtäkt är inte misstänkt för något brott. Varför hon gjorde sin anmälan är okänt.

– Hon känner antagligen att hon har råkat ut för något, säger Henrik Hägglund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa