Politiker blev vittnen till tumultet – vill skärpa lagstiftningen

Lokalpolitiker från alla partier var på torget under tumultet vid extremhögerns möte. Nu vill flera av dem verka för att skärpa lagstiftningen.

8 februari 2018 08:00

Sammankomsten hade bara ett syfte. Att provocera och trigga åskådarna som samlats på torget. Det menade flera politiska företrädare som kampanjade i valstugorna under AFS:s hetsiga sammankomst. Nu vill flera politiker verka för att skärpa lagstiftningen.

– Vi måste skilja på yttrandefriheten som naturligtvis är oantastligt och våldsbejakande organisationer som bara har som syfte att provocera. Det måste vi sätta stopp för, säger Anna af Sillén (M).

Efter AFS sammankomst på Stora torget ser det moderata oppositionsrådet allmänt tagen ut men berättar att Moderaterna lagt ett förslag på riksdagsnivå där man vill skärpa lagstiftningen när det kommer till våldsbejakande demonstrationer.

– Det är ett förslag som jag stödjer helt, säger hon.

Vänsterpartiets Nicklas Franzén är inne på samma spår. Han sammanfattar mötet som "fruktansvärt" och menar att det är dags att se över lagstiftningen.

– Om man inte bedömer de här som hets mot folkgrupp är lagstiftningen alldeles för tandlös.

Förbannad var även Gunilla Andersson (S), ordförande för Utbildning, arbetsmarknad och integration som tyckte att AFS:s möte gick över gränsen.

– Vi behöver ändra lagstiftningen så att odemokratiska organisationer inte får rätt att uttrycka sig på det här viset på offentliga platser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa