Politiker oense om barnsjukvården

I nuläget finns inga planer på att åter öppna de slutenvårdsplatser som tidigare fanns på lasarettet i Nyköping. Men både oppositionspolitiker och många Nyköpingsbor tycker att det vore en bra idé.

5 juni 2017 15:04

Sedan fem år finns en Facebookgrupp som heter Vi som kräver en barnavdelning till Nyköpings lasarett. Men de knappt 1 500 medlemmarna blir inte bönhörda av de styrande i landstinget.

För att alla barn länet ska få kvalitetsvård på samma villkor krävs att den centreras till Eskilstuna var beskedet 2005, när slutenvårdsplatserna i Nyköping plockades bort. Och det gäller än.

De enskilda partierna i landstingsoppositionen, däremot, vill se en tydligare satsning på barnen i Nyköping.

"Det är hög tid att gå föräldrar och barn till mötes och återskapa vårdplatserna för barn på Nyköpings lasarett", skriver de i ett pressmeddelande inför landstingsfullmäktige den 20 juni.

Då tas en motion upp som Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Vård för Pengarna presenterade redan 2015 om att snarast återöppna slutenvårdsplatserna för barn på Nyköpings lasarett.

KD, M och VfP föreslår i samma motion att fullmäktige också ska besluta om att inrätta medicinska observationsplatser för barn på samma lasarett.

Men landstingsstyrelsens förslag är att motionen avslås.

I sina skäl skriver man att kvalitet och patientsäkerhet är avgörande för om en verksamhet ska få finnas eller inte. Antalet unga patienter i Nyköping är alltså fortfarande för litet för att en kvalitativ vård ska kunna bedrivas lokalt.

Vård på samma villkor betyder inte alltid nära, utan har en patient ett mer ovanligt eller svårare tillstånd innebär jämlik vård att man har rätt till bästa möjliga vård där mest kompetens finns, slår landstingsstyrelsen fast.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Hedberg