Politiskt bråk om privat hemtjänst

Hur ska den privata hemtjänsten kunna arbeta i Nyköping? Det ser ut att bli en av höstens heta valfrågor. För de förändringar som Socialdemokraterna driver igenom i dag - lovar Moderaterna att riva upp om de vinner valet.

8 mars 2018 07:00

Den tidiga vårsolen lyser in genom fönstren när Siv Andersson öppnar dörren och välkomnar Negin Moghadam som kommer med dagens lunch. Hon har haft hemtjänst i en och en halv månad och är mycket nöjd.

– Det här funkar bra, jag har inget att klaga på.

Negim Moghadem driver Näckrosens hemtjänst med tolv anställda i Nyköping. I dag kan hon tacka nej till nya kunder om hon har fullt, men det så kallade kapacitetstaket ska plockas bort. Socialdemokraterna vill att alla valmöjligheter ska finnas för dem som väljer hemtjänst. Negim Moghadem gillar inte förändringen.

– Det blir svårare. Effekten blir att man får ta in personal på timmar som kanske inte kan jobbet riktigt.

Veronica Andersson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden säger att förändringen görs för brukarnas skull.

– De flesta hemtjänstutförare finns fortfarande kvar i stan. Vi har nio utförare, men bara två som har kunder på landsbygden, säger hon.

– Som ordförande är mitt huvudansvar gentemot brukarna och deras rätt att få välja.

Ingen utförare kan säga nej till en kund för att den bor på landsbygden. Men enligt Veronica Andersson görs det ändå genom att åberopa kapacitetstaket. Och därför ska det bort.

– Om man ska ha regler, ska de gälla för alla. Den kommunala hemtjänsten kan inte hänvisa till kapacitetstak.

► Läs också: Så skiljer sig de stora partierna åt i frågan.

Negin Moghadam ser också en risk för att det blir en försämring för brukarna. Oftast är det hon själv som går hem till Siv Andersson. Det är så hon vill ha det, som mest två olika personer som går hem till kunderna, eftersom en del äldre kan bli oroliga om många olika personer dyker upp.

– Om man tar bort kapacitetstaket tror jag att jag kommer bli tvungen att skicka flera olika personer till varje kund och det är inte roligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens