Rekordlång kö till hyresrätter hos Nyköpingshem

Aldrig förr har så många köat efter bostad. I dag står 15 000 personer i Nyköpingshems bostadskö. – Det är helt omöjligt att få bostad, säger Nyköpingsbon Riath Nasser.

9 april 2018 07:00

Riath Nasser är 26 år och har stått i Nyköpingshems bostadskö i två år.

– Jag är inte ens i närheten än, säger han och skrattar lite samtidigt som han rycker uppgivet på axlarna.

För trots att det byggs på flera håll i Nyköping är bostadsbristen rekordstor. Aldrig tidigare har så många väntat på en hyresrätt i Nyköpingshems bostadskö.

– För ett halvår sedan hade vi 14 000 i vår bostadskö. Nu är det 15 000, det är all time high, säger Martina Hefling, chef för Nyköpingshems kundcenter.

Alla 15 000 är inte i akut behov av en lägenhet utan många ställer sig i kön för att kunna få en bostad i framtiden.

– Många planerar sin bostadskarriär och alla är inte desperata efter bostad. Men många är desperata och behöver en bostad i dag. Eller i går.

Varje dag tar hon emot samtal från personer som söker bostad. För drygt tio år sedan kunde det räcka med att ringa till Nyköpingshem som kunde ordna en bostad på ett par månader. De tiderna är över.

– Man måste vara väldigt förutseende i dag och planera sin bostadskarriär, säger Martina Hefling.

[fakta nr="1"]

I snitt är väntetiden mellan fyra och sex år för att få en hyresrätt hos Nyköpingshem. I vissa områden kan det dröja tio år att få ett kontrakt.

– Radhusen på Storkvägen är det väldigt lång kö till. Centrum är det också mer tryck på medan det går lite snabbare i ytterområdena.

För att möta den ökande efterfrågan på hyresrätter bygger Nyköpingshem nya bostäder på flera håll.

– Vi bygger, bygger och bygger. Inom ett par år har vi 200 nya lägenheter färdiga.

I kvarteret Stormfågeln i Rosenkälla ska 82 lägenheter stå klara någon gång under nästa år. I kvarteret Ladugården, platsen där det förr fanns en återvinningsgård, byggs ytterligare drygt 80 lägenheter som väntas stå klara för inflyttning i slutet av 2019.

Till detta kommer de 29 lägenheterna som ska börja byggas i Åkroken i vår. Även dessa beräknas vara klara under nästa år.

I väntan på egen lägenhet hyr Riath Nasser i andra hand. Den som behöver lägenhet har två val, enligt honom. Antingen att köpa en bostadsrätt eller genom att känna någon som hyr ut i andra hand.

– Men det är också svårt att hitta nu, det är så många som letar lägenhet.

200 bebisar i kö

Sedan 18-årsgränsen för att ställa sig i Nyköpingshems bostadskö slopades förra året har flera barn ställts på kö.

Vid en koll alldeles nyligen var den yngsta i kön två veckor gammal.

Cirka 200 bebisar under ett år står i Nyköpingshems bostadskö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens