Renoveringar påfrestande för grannar

Under flera månader har de boende på Jupitervägen levt med buller, bankande och smuts från grannlägenheterna i Stenkulla, där Victoria park nu renoverar. En granne flyttar för att hon inte står ut hemma längre. Fastighetsbolagets lösning: Hörselkåpor till alla.

8 oktober 2017 20:00

– På midsommarafton började de bila i väggarna 7.40 på morgonen och slutade 01 på natten, säger Bodil Stenholm. Grannen Daniel Palmquist nickar medhållande.

Trots att Victoria park har lovat att arbete ska ske enbart mellan 8 och 17 konstaterar de boende att byggarbetarna håller på långt in på kvällen.

– Man hör inte att telefonen ringer och det går inte att föra några samtal. En dag hade jag inget internet efter att de borrat två våningar under mig. Både tv, dator och telefon försvann. Det visade sig att borrningarna hade gjort att en ledning i väggen hade skakat loss. Vad hade hänt om jag skulle ha behövt ringa ambulans eller sjukvården, frågar hon sig.

Det enda som driver dem framåt är jakten på att lyxrenovera och tjäna pengar

När flera boende i trappuppgången på Jupitervägen hade klagat över långvarigt buller hängde plötsligt hörselkåpor på allas handtag.

De är svåra att öppna och sätta på sig även med normal rörlighet och styrka i händerna.

Bodil Stenholm säger att de klämmer och spänner efter bara en kort stund och att de dämpar buller sämre än hennes egna hörlurar.

– Att Victoria park så besinningslöst kan skicka ut hörselkåpor till hyresgäster visar på företagets brist på omdöme och att det enda som driver dem framåt är jakten på att lyxrenovera och tjäna pengar. Om vi tolererar att fastighetsbolagen skickar ut hörselkåpor så är jag orolig för vad som kommer att komma i framtiden.

Hittills har de inte blivit erbjudna hyresreduktion, trots att genomgripande renoveringar skett i fastigheten flera månader i sträck. Tidvis känns det som att bo på en byggarbetsplats, säger hyresgästerna, eftersom det ligger skräp och byggmaterial i trapphuset.

– Det är bedrövligt. Många har flyttat för att de inte orkar bo kvar, säger Daniel Palmquist, som tror att Victoria park gärna ser att fler flyttar, för då blåses lägenheten ur totalt, renoveras upp och hyran höjs med nära 40 procent.

– Själv bor jag kvar bara för att reta dem, annars hade jag nog flyttat.

Malin Forstén Larsson instämmer i att det ibland känns som att fastighetsägaren försöker jaga ut dem.

– Vi skulle egentligen gärna vilja ha en fyra, men då skulle det bli en nyrenoverad i Brandkärr för 9 000 – 11 000 kronor i månaden och det vill vi inte, säger hon.

Efter att lägenheten ovanför hennes totalrenoverades i våras har hon fått vattenskador i badrummet.

– Det är bubblor i taket och skadorna har gått ner i väggen också. Men Victoria park säger att om de ska åtgärda det måste de helrenovera badrummet och höja vår nuvarande hyra på 6100 med 1 000 kronor.

Hyresgästerna är kritiska till att det inte sker något huvudstambyte, trots att redan förra ägaren, Rikshem, sa att det var mer än dags. Det är bara rören mellan kök och badrum som byts ut.

– Victoria park köper inte för att förvalta utan för att renovera, hävdar Daniel Palmquist.

Lägenheter i Nyköping

5000-6000 lägenheter i kommunen har privata värdar.

Allmännyttan har knappt 4000 lägenheter.

Victoria park köpte i juni 2016 cirka 600 lägenheter i Nyköping av Rikshem, som ägt dem sedan 2012.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa