Ryanair storsatsar på Skavsta – 19 nya avgångar från flygplatsen i höst

Fyra nya resmål. Utökning av populära, redan befintliga rutter. Antalet avgångar ökar med över 30 procent när Ryanair satsar på Skavsta.

2 maj 2017 07:59

Rekordmånga svenskar har bokat sommarresor med Ryanair. Det har gett bolaget blodad tand.

– Vi ser en stark tillväxt på den svenska marknaden. Till hösten växer vi ganska markant, säger Matthias Wenk, marketing operation director på Ryanair till SN.

I och med vinterschemat, som startar i oktober, sker en satsning på samtliga svenska flygplatser som Ryanair flyger ifrån. Det är Göteborg, Västerås, Växjö och Malmö. Men framför allt är det Stockholm Skavsta flygplats, som ligger precis utanför Nyköping.

De nya vinterlinjerna till Kiev i Ukraina och Memmingen i Tyskland har SN redan skrivit om. Likaså att sommarschemat innehöll en nykomling i form av Podgorica i Montenegro. Nu står det klart att Podgorica behålls under vintern. Tillsammans med Nis i Serbien blir det fyra nya resmål som Ryanair aldrig flugit till från Skavsta på vintern. Frekvensen till polska Krakow utökas också. Att det ligger fokus på Östeuropa är svårt att missa.

– Absolut, östra Europa är ett område där vi siktar på att fortsätta expandera. Kiev är helt nytt för oss, men kommer direkt att bli en viktig destination. Podgorica är en liten flygplats med stor potential, säger Matthias Wenk.

Samtidigt utökas ett par andra populära linjer från Skavsta. Till London Stansted går man från 12 till 16 avgångar i veckan och avgångarna till Malta dubblas från en till två i veckan.

Ryanair växer sammantaget med 19 nya avgångar från Skavsta jämfört med förra vintern, vilket är en dryg 30-procentig ökning upp till 72 avgångar i veckan. Man räknar med 1,5 miljoner passagerare under vinterperioden.

För några år sedan minskade man med 30 procent från Skavsta.

– Då var inte efterfrågan tillräckligt stor för att det skulle vara hälsosamt med så många rutter från Skavsta. Men nu har vi sett en klart ökad efterfrågan – och vi ser en ännu större ökning av resenärer framöver, säger Matthias Wenk.

Skavstas vd Peter Steinmetz är naturligtvis nöjd.

– Skavsta är den flygplats som används mest av Ryanair i Sverige. Vi är jätteglada att vi kan erbjuda det större Stockholmsområdet och hela östra Sverige en sådan här utökning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa