Stärkande julklappsturné besökte Brandkärr

Föreningen Starkare tillsammans delar för andra året i rad ut julklappar till barn och ungdomar med tanke att stärka och uppmärksamma dem. Totalt har 700 julklappar samlats in och en del av dem har delats ut i Nyköping.

18 november 2017 11:01

Grundarna av den ideella föreningen, Emir Selimi och Pontus Grotz, är båda uppvuxna i Nyköping och väl medvetna om vad socialt utanförskap kan göra med ett barn på julafton. Emir är uppvuxen med känslan av att känna sig nedtryckt och diskriminerad på grund av sitt romska ursprung. Pontus är uppvuxen i en familj med missbruk och har fått flytta runt i olika fosterhem och HVB-hem.

– När man kom tillbaka till skolan efter jullovet och alla hade haft det så bra så var vi tvungna att ljuga och försköna. Vi vill kunna ge varje barn en känsla av att de är uppmärksammade och uppskattade, säger Emir Selimi.

Julklapparna är donationer av företag. Tillsammans har sjutton företag donerat cirka 700 julklappar som ska delas ut runtom i Södermanlands- och Stockholms län. Igår fredag, delades klappar ut till cirka 30 barn i Brandkärr och det var bara glada miner.

– Det är såklart mest roligt för barnen som har varit jätteglada över att få komma hit. Det är kul för dem att både få träffa tomtar och att få julklappar, säger Sadie Denaj, mamma till ett av barnen.

Intresseorganisationen Långt ifrån Lagom såg till att ordna med lokal och att ringa runt till familjer som de jobbat med tidigare för att informera om julklappsutdelningen. Det kom fler barn och familjer än vad man hade räknat med men julklapparna räckte till alla. Några var ivriga och öppnade paketen på en gång medan andra sparade sina för att kunna öppna på julafton.

– Barnen har längtat och väntat i flera dagar på att det här skulle hända, säger Tommy Fagerberg, pappa till fyra barn som deltog i utdelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa