Toalettkrock skapar ilska på sociala medier – olika uppfattningar om vad som hände

Det florerar rykten om att flickor ska ha antastats av vuxna män under ett innebandyläger i Nyköping. Men det råder oklarhet om vad som verkligen hände.

8 juli 2017 04:05

Under fredagseftermiddagen började ett rykte sprida sig på sociala medier om att flickor hade antastats under ett innebandyläger på Rosvalla IP.

Det var frilansjournalisten Joakim Lamotte som inledningsvis skrev på sitt Facebookkonto, som följs av fler än 100 000 användare, att han kontaktats av flera föräldrar, vars döttrar under lägret hade blivit trakasserade av "muslimska män". Dessa skulle, enligt uppgift, ha blivit jagade av männen, som var besökare på ett närliggande "muslimskt konvent", och männen skulle ha bankat och slagit på dörren till toaletten dit flickorna hade tagit sin tillflykt, innan en tränare kunde kallas dit och lösa situationen.

Därefter skulle tjejerna av säkerhetsskäl ha blivit tillsagda av lägerledarna att bara bära långbyxor, varefter innebandylägret flyttades till lokaler på behörigt avstånd från konventet.

SN har varit i kontakt med företrädare för både Svenska Innebandyakademin, som arrangerar lägret, och Dacwa konvent, det islamska event som inleddes på Rosvalla IP under torsdagen. Deras respektive bild av händelsen skiljer sig dock från Lamottes beskrivning.

Jonathan Kronstrand är vd för Svenska Innebandyakademin. Han säger att det uppstod missnöje inom de båda föreningarna, vars representanter hade utgått från att de skulle ha arenan för sig själva, när det visade sig att Dacwa konvent skulle inledas två dagar innan innebandylägret avrundades.

Enligt honom retade detta upp några av konventbesökarna, som under torsdagen skulle ha vandrat in på en av damtoaletterna och ropat åt flickorna som befann sig där att de skulle ge sig av därifrån. Dessutom hade de enligt flickorna sagt åt dem att de skulle ta på sig byxor.

– Jag förstår att det kan ha blivit ett missförstånd med toaletterna, men en gräns för mig har passerats när det kommer främmande män och säger till våra deltagare vilka kläder de ska ha på sig. Det är inte okej, säger Jonathan Kronstrand.

Efter att flickorna hade berättat för ledarna om händelsen kallade Jonathan Kronstrand till möte med Dacwa konvents företrädare och kommunens bokningsansvarige, varefter de kom överens om att innebandylägret skulle flyttas till några andra lokaler under avslutningen.

– Vi ville undvika missförstånd, och framför allt skulle tjejerna känna sig säkra, säger han.

Abdiaziz Ahmed, medieansvarig för Dacwa konvent, har dock en annan syn på händelsen.

– Vi hade hyrt toaletterna i fråga, men kommunen hade missat att markera att de var avsedda för oss. Så vad som hände var att några tjejer hade gått in på toaletten när våra killar skulle städa där, för att fylla på toalettpapper och sådant, varför de tryckte på varenda dörr för att gå in och fylla på.

När en av de städansvariga hade kommit fram till dörren där tjejerna befann sig hade de tryckt ner handtaget, som då hade varit låst. När de så hade tryckt ner det igen hade tjejerna börjat skrika, enligt Abdiaziz Ahmed.

– Från insidan hade de bara sett att det stod några män med vitt skägg och sopsäckar där utanför, och hade då börjat ropa "do you speak English?" till killarna, och de sa att det var klart att han kunde prata engelska, och han kunde prata svenska också. Och då sa tjejerna åt dem att de skulle backa, vilket de också gjorde. Och sedan gick de helt enkelt ut från toaletten. Så vi har inte riktigt fattat hur de här ryktena har kunnat uppstå, säger Abdiaziz Ahmed.

Att männen skulle ha sagt åt tjejerna att sätta på sig på byxor är inget Abdiaziz Ahmed känner till. Och han har svårt att tro att så skulle vara fallet, säger han.

– Alltså, vi bor ju i Sverige, vi kan inte säga till folk här hur de ska klä sig, det är vi muslimer som måste anpassa oss. Vi kan inte säga att "religionen säger si och så" till vem som helst, säger han.

Du menar alltså att flickorna har missuppfattat situationen?

– Ja, det här är ett stort missförstånd, säger Abdiaziz Ahmed.

SN har vänt sig till Joakim Lamotte för att komma i kontakt med de föräldrar som ska ha vänt sig till honom under fredagen. Han uppger emellertid att hans källor vill vara anonyma.

Vakthavande befäl på Sörmlandspolisen hade på fredagskvällen ingen kännedom om händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!