Debatt: Dina matval gör skillnad

Det mesta vi förknippar med midsommarfirandet kan vi tacka en bonde för, skriver Johan Lagerholm, LRF Södermanland.

Det mesta vi förknippar med midsommarfirandet kan vi tacka en bonde för, skriver Johan Lagerholm, LRF Södermanland.

Foto: Hasse Holmberg

Nyköping2019-06-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och jordgubbar dukas upp hos de flesta svenskar idag. Vi dansar små grodorna kring midsommarstänger pyntade med grönska och ängsblommor och finns möjligheten njuter vi gärna av natursköna vyer vid hus och sommarstugor längs vatten och beteshagar. Och lite senare doftar det grillat när firandet med familj och vänner fortsätter under den ljusa sommarkvällen. Men har du tänkt på att dina matval har betydelse för utsikten vid sommarstugan och för blommorna i midsommarkransen? Om inte, fundera gärna en stund på hur allt hänger ihop och att dina val gör skillnad.

Det mesta vi förknippar med midsommarfirandet kan vi tacka en bonde för. Maten, drycken, blommorna, träet i bordet och stolarna vi sitter på, det öppna landskapet där en mångfald av blommor, växter och insekter trivs, och kanske även drivmedlet i fordonet som tar dig till midsommarfirandet om du åker med el eller förnybart i tanken. Det är många produkter och naturvärden som kommer från jord- och skogsbruket.

Sveriges och Sörmlands lantbrukare jobbar hårt varje dag för att leverera goda och säkra livsmedel under ett av världens högst ställda regelverk kring djuromsorg och miljöhänsyn. För att ge några exempel har svensk odling minskat sina utsläpp av växthusgaser med 83 procent mellan åren 2002 och 2014. 83 procent, det kan vi vara stolta över. Växthusgaserna från svenskt nötkött är 25 procent lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen från produktionen i EU är i sin tur cirka 60 procent lägre än den globala medelproduktionen.

I Sverige är det förbjudet att ge djur antibiotika i förebyggande syfte. Våra djur får medicin när de är sjuka, men inte annars. Så är det inte i alla andra länder. När du väljer svenska livsmedel, möjliggör du också kortare transportsträckor och hjälper till att undvika onödiga växthusgaser från internationella transporter. Lokalt producerad mat leder alltså till ökad hållbarhet. Mervärden som många konsumenter tycker är viktiga.

Dina val spelar roll, oavsett vilken sorts mat du väljer att lägga på tallriken. Och inte bara idag när det är midsommarafton, utan alla dagar. För att underlätta för dig som konsument finns Från Sverige-märkningen. Finns märket kan du vara säker på att hela kedjan från odling/uppfödning till förädling och paketering skett i Sverige efter de högt ställda krav som gäller här.

Så, ta vara på de närproducerade råvarorna! Var stolt över att du bidrar till en bättre hälsa för djur och människor, öppna landskap och en ökad hållbarhet när du gör ditt val.

Läs mer om