Debatt: Grönt ­– mer än bara klimat

5 juni 2019 06:00

I dag är det världsmiljödagen. En dag att tänka lite extra på hur vi behandlar vårt jordklot. Låt oss då passa på att avliva myten om att miljöfrågor behöver innebära stora uppoffringar.

I början av 1900-talet konkurrerade elbilen och bensinbilen om vem som skulle dominera transportsektorn. Resultatet vet vi. Inte förrän nu börjar elbilen komma ikapp och den tekniska utvecklingen ger otroligt spännande möjligheter tillsammans med förnybara drivmedel som biogas, etanol eller HVO. Att omställningen och rejäla satsningar behövs är tydligt. Centerpartiet vill se en grön bilbonus på upp till 100 000kr för de miljöbästa bilarna och ett stort paket med styrmedel för att stötta försäljningen och behålla fordonen längre i Sverige.

Men allt handlar inte om klimat. Varje år dör tusentals personer i Sverige på grund av luftföroreningar. Att få fler fordon att köra på el, vätgas eller biogas är en av de viktigaste åtgärderna för bättre luftkvalité.

Samtidigt hörs röster om att landsbygden skulle förlora på utvecklingen. Inget kunde vara mer fel. När elbilarna nu blir billigare är det landsbygden som är den stora vinnaren. Många har redan tillgång till eluttag hemma och kan enkelt sätta upp en laddbox. Kombinerat med Centerpartiets förslag om Grönt avdrag, där du, likt ROT, får ett avdrag direkt på fakturan för laddboxen, blir det enkelt och lönsamt.

För stadsbor i lägenhet är situationen värre, där krävs mer insatser för att få upp stolpar. En elbil har i dag en drivmedelskostnad på cirka två kronor per mil. Vem vill inte pendla så billigt till jobbet? Samma sak är det med biogasen och vätgasen. Resurserna som krävs i form av gödsel eller vind-el produceras på landsbygden och ger jobb och nya företag runt om i hela landet.

Slutligen är det värt att notera att vi varje år importerar olja för åtskilliga miljarder från Putins Ryssland och diktaturens Venezuela. Pengar som kunde stanna i Sverige genom tillverkning av förnybara drivmedel och el. Det skulle dessutom förbättra vårt säkerhetsläge avsevärt, varje gång vi i dag åker till macken göder vi Putins arme helt i onödan.

Den gröna omställningen är full av möjligheter. Den är nödvändig av klimatskäl, men samtidigt en fantastisk chans att skapa fler jobb och företag, förbättra folkhälsan och stärka Sveriges säkerhetsläge. Därför kommer Centerpartiet driva på regeringen för en kraftfull omställning där hela landet blir vinnare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rickard Nordin energi- och klimatpolitisk talesperson (C), riksdagsledamot Göteborg Martina Johansson (c) riksdagsledamot Trosa Martina Hallström (c) kommunalråd Nyköping Jan-Eric Carlsson (c) kretsordförande Nyköping