Det är hög tid att utmana den svarta fredagen

Handeln börja agera efter de klimatmål som en hel värld har enats om ska följas, skriver Linda Engström, Naturskyddsföreningen i Nyköping Oxelösund och Omställning Nyköping.

Handeln börja agera efter de klimatmål som en hel värld har enats om ska följas, skriver Linda Engström, Naturskyddsföreningen i Nyköping Oxelösund och Omställning Nyköping.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Debatt2019-11-27 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året vid den här tiden nådde konsumtionen nya höjder på ofantliga 6,7 miljarder kronor på en enda dag – Black Friday. I år utmanar Naturskyddsföreningen i Nyköping och Oxelösund och Omställning Nyköping ALLA att bidra till en förändrad norm. Konsumenter spelar en stor roll, men vi anser att ansvaret främst ligger hos handeln.

Den amerikanska shoppinghögtiden är bara upptakten inför julhandeln, vars nota landade på 77,1 miljarder kronor 2018. Som jämförelse ligger Sveriges miljö- och klimatbudget 2020 på 12,5 miljarder kronor.  Oavsett om det gäller mode, leksaker, skönhetsprodukter, soffor, mobiltelefoner eller vitvaror måste handeln börja agera efter de klimatmål som en hel värld har enats om ska följas. Det måste ske nu och det finns inga ursäkter.

Därför utmanar vi butiker till ett av följande alternativ:

1. En öppen bojkott av Black Friday. Stäng butiken 29 november och förklara varför. Ta ställning för framtiden, utbilda era anställda och offentliggör ert nya löfte.
2. Avstå Black Friday genom att inte erbjuda mer rea än vanligt och informera om varför. Uppmana kunder till ett ansvarsfullt shoppande. Kan ni utöka med tjänster som reparation, uthyrning, second hand?

3. Uppmana kunder till ett ansvarsfullt shoppande trots Black Friday. Breddning av butikens ansvarstagande, tjänster och produkter kan skapa nya möjligheter. Gör det lätt att göra rätt.

Till konsumenter gäller främst medvetna förhållningssätt till alla erbjudanden som regnar över oss i slutet av året. Ge en begagnad julklapp i år, något skapat eller en upplevelse. Och gör det synligt, var stolt över att du gör något viktigt!
Konsumentens ansvar och inflytande över handeln är stort genom de produkter och tjänster som väljs. Vi bör sträva efter en medveten och hållbar konsumtion som inte på något vis behöver vara dyrare, tvärtom.

Så i stället för att shoppa nytt den 29 november så kan du besöka den nyöppnade second hand-hörnan i en av klädbutikerna i stan, lämna in ett par trasiga skor på ett annat ställe och är välkommen att komma förbi Nyköping för Klimatet, ljuståg och manifestation på Stora Torget kl 16-18. 

Vi önskar en fin start på vintertiden!