Med anledning av de senaste dagarnas utveckling och utspel kring utbildningsverksamheten i Oxelösund vill vi redogöra för det som vi anser är rätt sätt att hantera den uppkomna situationen på. En kommuns årliga intäkter ska användas för all den verksamhet som en kommun har att bedriva. Vad en kommun får och ska använda sina intäkter till är starkt reglerat i lagstiftning.
Under 2019 har utbildningsnämnden redovisat ett underskott, dock inte i närheten av de summor som lämnats i förslag till budget till utbildningsnämnden för innevarande år. Därför har utbildningsnämnden nu fattat flera beslut, bland annat att vidta åtgärder för att minska kostnader med 12 miljoner kronor.
Budgeten och verksamhetsplanen för 2020 är återremitterad för att arbeta fram en budget i balans. Det är av största vikt att få veta vad som skiljer resultatet från föregående år mot den föreslagna budgeten och vari kostnadsökningarna består. Vilka konsekvenser som en budget i balans innebär behöver naturligtvis också belysas. Innan de frågorna är besvarade finns ingen möjlighet att ta ställning till en budget. Att agera på ett annat sätt vore att hantera våra gemensamma skattemedel på ett oansvarigt sätt.
Precis som med den privata ekonomin så måste inkomster och utgifter gå ihop. Är det inte bättre att lägga pengar på skolan och barnen i stället för på hus och asfalt som Moderaterna föreslår?
I en kommunal ekonomi måste man skilja på drift och investeringar. Hus och asfalt är just investeringar. Till investeringar har kommunen möjlighet att låna pengar och betala av under en längre tid. Drift av verksamhet, i det här fallet skolan med personal och pedagogiskt material med mera får vi inte låna pengar till. Det måste betalas under ett och samma år med de intäkter som finns. Det här vet ju naturligtvis också både Stefan Johansson (M) och Dag Bergentoft (M).
Moderaterna föreslår också i sitt utspel att kommunfullmäktige ska omfördela pengar men man talar inte om vilken verksamhet som man vill minska resurser från. Är det äldreomsorgen? Kultur och fritidsverksamhet? Att gå in och omfördela i en redan liggande budget är inget som skapar en trovärdighet.
Vi förstår att den uppkomna situationen skapar frågor och oro hos medarbetare, elever och föräldrar. För oss är barn och unga en prioriterad grupp och vi är inte heller främmande för att lyfta frågan till kommunfullmäktige om att förstärka utbildningsnämndens anslag om resultatet av de granskningar som nu görs visar att kostnadsökningarna är relevanta.