Hemtjänstens arbetsmiljö är politikers ansvar

Blotta misstanken, som framförts av facket, att kommunen hellre gör sig av med erfaren personal än tar itu med arbetsmiljöproblem är oerhört allvarlig, skriver Lena Staaf (V), Per Bjärklund (V) och Jannika Häggström (V).

Blotta misstanken, som framförts av facket, att kommunen hellre gör sig av med erfaren personal än tar itu med arbetsmiljöproblem är oerhört allvarlig, skriver Lena Staaf (V), Per Bjärklund (V) och Jannika Häggström (V).

Foto: Henrik Norling

Debatt2020-01-22 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under lång tid har anställda inom hemtjänsten i Gnesta vittnat om svåra arbetsförhållanden och stress. Nu har dessutom fyra personer tvingats lämna sina jobb efter en konflikt som rör arbetssituationen.

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) menar i sin tur att personalens larm snarare avspeglar en “olycklig attityd” hos vissa medarbetare (SN 25/10) och att klagomål inte bör framföras i media utan internt (SN 11/11), vilket hon hävdar inte har skett.

Vi ställer oss väldigt frågande till Glimnes beskrivning efter att ha tagit del av ett stort antal avvikelserapporter som lämnats av personal inom hemtjänsten det senaste året. Bara fram till oktober rapporterades över 200 avvikelser inom “omvårdnad/insatser” och 40 i kategorin “arbetsrutiner”. Och anmärkningsvärt många handlar om uteblivna insatser på grund av pressade scheman och korta körtider. 

Några exempel: 

“Inga körtider mellan vårdtagarna, insatserna påbörjas innan det andra avslutas med en körtid 15-20 minuter”. 

“På grund av hög arbetsbelastning hann vi inte med ett tillsynsbesök.” 

“Träffar nattpersonal på morgonen som är påtagligt upprörd [och] berättar att de under natten har fått strunta i att åka på vissa besök då det helt enkelt inte finns tid att hinna med allt på arbetsordern. Risk för både vårdskada hos brukare samt risk för personhälsan hos personalen. Hon berättar vidare att hon är rädd att bli allvarligt sjuk av stressen, klagar på hög puls.”

Hemtjänstpersonalens rapporter och vittnesmål i media är djupt oroande läsning för alla oss som en dag ska bli gamla i Gnesta eller har anhöriga i behov av hemtjänst idag. Blotta misstanken, som framförts av facket, att kommunen dessutom hellre gör sig av med erfaren personal än tar itu med arbetsmiljöproblem är oerhört allvarlig.

Det ligger i alla kommuninvånares intresse att situationen inom hemtjänsten tas på allvar. Vi vill se en ordentlig utredning och en handlingsplan för förbättrad arbetsmiljö. Men det behövs också mer resurser så att hemtjänstens personal får den tid som behövs för beviljade insatser – till exempel genom att pengar flyttas från kommunstyrelsen till socialnämnden och antalet kommunalråd minskas, som Vänsterpartiet föreslog när fullmäktige antog årets budget.