Stora hållbara steg i en växande kommun

Ett växande Nyköping kräver god kostnadskontroll.

Vi har stora projekt på gång i Ostlänken och Resecentrum, som kommer att betyda mycket för de framtida Nyköpingsborna, skriver kommunalråden Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Vi har stora projekt på gång i Ostlänken och Resecentrum, som kommer att betyda mycket för de framtida Nyköpingsborna, skriver kommunalråden Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP).

Foto: Magnus Andersson

Debatt2019-10-16 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar. Det gör Nyköping också. Första halvåret 2019 ökade Nyköpings befolkning mer än någonsin tidigare. Det ger oss bra förutsättningar för att klara av välfärdens utmaningar. Samtidigt är det tydligt att kommunens kostnader inte kan fortsätta öka i den takt de ökat de senaste åren även om kommunens skatteintäkter ökar.

I den budget Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet lägger fram för 2020 går alla tillkommande resurser till skolan och omsorgen. Nästan 150 miljoner mer går till de största verksamhetsområdena; skolan och omsorgen. Men det kommer inte att räcka över tid. Därför måste staten skjuta till mer pengar till landets kommuner för Nyköping är långt ifrån ensamma att stå inför dessa utmaningar.

Ett hållbart, växande Nyköping måste också fortsättningsvis prioritera bostadsbyggandet. Just nu påbörjas fler hyresrätter än på mycket länge vilket är glädjande. Vi står inför stora investeringar i vår infrastruktur. Arbetet med resecentrum går framåt och kommer in i en mer intensiv fas. Många bostäder byggs i kommunen just nu, både hyresrätter, bostadsrätter och småhus. Vi har stora projekt på gång i Ostlänken och Resecentrum, som kommer att betyda mycket för de framtida Nyköpingsborna.

Det är också viktigt för oss att fler företagare vill komma till Nyköping för att etablera sig. Det ska vi underlätta. Ett omfattande arbete pågår för att både nuvarande och blivande företagare i kommunen ska vara nöjda med hur vi arbetar för att de ska få så bra förutsättningar som möjligt. Vi ger också näringslivsavdelningen ett särskilt uppdrag att vässa arbetet med företagsetableringar.

Vi verkar i en växande kommun, vi kommer också arbeta vidare med Agenda 2030. Klimatfrågan är en ödesfråga som måste genomsyra kommunens framtidsarbete. Hela kommunen ska leva. Därför vill vi utreda hur alla politiska beslut ska landsbygdssäkras. Det innebär att vi tittar på hur besluten påverkar inte bara de centrala delarna utan hela kommunen. Det är också dags att se över visionen för hur de kommunala verksamheterna ska utvecklas. 2030 närmar sig och vi behöver blicka längre fram.

Nyköping fortsätter att vara en hållbar och växande kommun som tar vara på sina unika möjligheter. Vårt geografiska läge i en stark tillväxtregion gör Nyköping attraktivt och vi har all anledning till en fortsatt stark framtidstro.