Lagar har införts som i teorin betyder att kvinnor och flickor ska kunna leva tryggt och säkert. Lagen om kvinnofridskränkning från 1999 är ett exempel. Lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes 2019 till att barnäktenskap som ingåtts i andra länder inte godkänns i Sverige. Ändå tvingas flickor i Sverige fortfarande att gifta sig och riskeras att utsätts för våld av närstående.
Det är en verklighet som orsakar mänskligt lidande och stora kostnader. Det finns ingen statistik angående antalet barnäktenskap i Sverige, men varje år är det flickor som inte kommer till skolan efter sommarlovet.
25 november–10 december pågår en årlig, kampanj mot detta våld, där FN och andra organisationer deltar. Kampanjen ”Zonta Says No” belyser våldet mot kvinnor och flickor. I år uppmärksammas särskilt frågan om barnäktenskap.
Skolpersonal och socialtjänst måste reagera när de misstänker att barn far illa eller riskerar att föras utomlands för att giftas bort. Barn måste redan från förskolan informeras om sina mänskliga rättigheter och få veta vart de kan vända sig om de riskerar att utsättas för våld eller giftas bort. Alla måste våga göra orosanmälan till socialtjänsten om vi misstänker att barn far illa.
Zonta International startades 1919 och arbetar för att förbättra kvinnors och flickors villkor genom service och påverkansarbete. Sedan 2018 är kampen mot barnäktenskap i fokus. Zonta stödjer ett FN-projekt som ska stoppa barnäktenskap i tolv länder. I Nyköping, Oxelösund och Trosa kommer Zontas kampanj att synas, vissa byggnader och platser kommer att lysa orange, orangefärgade skor, utställningar med mera.