Bygg inte sönder Nyköping!

16 januari 2018 11:42

Stadsplanering Nyköping stad växer nu med ca 700–900 personer om året enligt prognoser och statistik. Var ska alla dessa människor bo kan man fråga sig och hur mycket kan vi acceptera i förändring av vår stad, vad tycker vi som redan bor här?

Kampanjen ”boinyköping.nu” har efter år av propaganda nu slutligen givit utdelning. Många av de nyinflyttade är nyblivna pensionärer från Stockholmsregionen. De har sålt villan eller lägenheten och kommer nu till Nyköping, för att de vill ha ett lugnare tempo och samtidigt inte vara mer än en timmes bilresa från sina barn, som är kvar där i grottekvarnen.

Andra ser framåt mot nya snabbtågsmöjligheter till jobbet i Stockholm och ett kvalitetsboende här i vår stad.

Vad dessa nya medborgare har med sig är pengar och pengar kan köpa allt från villor till lägenheter och kanske även kommunpolitiker. De ser hur vi utvecklar vår stad – vid hamnen och på alla andra lediga ytor i innerstaden och det är där som de vill bo. De vinner lätt budgivningen på bostadsrätten och vi som redan bor i kommunen och tänker samma sak, har inte en chans. Ja se pengar!

Detta är en stormvind som har drabbat staden – ja rena ketchupeffekten. Från 1970 till 2015 = 45, år minskade befolkningen i kommunen, men nu har det vänt med besked.

Nu känner sig våra politiker pressade att leverera, när trycket på dem plötsligt har blivit jättestarkt. Folket i Stockholm har slutligen insett, att den pärla till stad, som vi bor och trivs i, är det som de också vill ha.

Och vad är det som händer i stadshuset? Jo den stads­planering som hittills har gällt för innerstaden, nämligen att slå vakt om vår småstadsidyll och inte bygga för högt nu åker i soptunnan. Tre och fyra våningar som maxhöjd på husen ersätts med det dubbla. Märkligt hur politiker svänger när de blir pressade.

Men hallå! Nyköpings innerstad är inte så stor och det finns massor av plats runtom. Staden är omgiven av skog och åkrar på nära håll, så mark finns.

Varför denna iver att bygga sönder vår nu vackra medel­tida stad? Räknas inte med­borgarna som redan bor här?

Vi Nyköpingsbor måste agera nu för att sätta stopp för detta vansinne. Det är svårt att göra något åt eländet när de kolossala huskropparna redan står där och förfular Nyköping för alltid.

Det är valår i år, så ta kontakt med ditt parti och ta reda på om de verkligen stödjer de svulstiga byggplaner som smids i stadshuset. Vi borde kräva lokal folkomröstning i frågan, när våra valda representanter är ute och tar snedsteg, som drabbar oss som redan bor i trakten.

Ett exempel är Saab-Center-tomten, där det planeras för sjuvånings bostadskaserner nästan nere vid hamnen, med hotell Kompaniet på ena sidan och enplansvillor på andra sidan, som kommer att hamna i nära permanent skugga under halva året. Höghus passar bäst att bygga där det redan finns andra höga hus. Men att blanda enplanshus med sjuvåningshus på nära håll är omänskligt.

Låt silo-höghuset i vår innerstad vara det lysande undantaget.

Lars Gustafsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!