Nyköping har stort utbud av utbildning

Fredrik Dolk, rektor för högre utbildning, Campus Nyköping tycker att Lars Fernvall har fel i sin åsikt om att  det finns för få utbildningar i Nyköping.

Fredrik Dolk, rektor för högre utbildning, Campus Nyköping tycker att Lars Fernvall har fel i sin åsikt om att det finns för få utbildningar i Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2019-10-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Lars Fernvalls insändare "Nya företag behöver kvalificerad arbetskraft", publicerad den 3/10. Vi är helt eniga att det behöver vara enkelt att studera lokalt för att underlätta och möta anställningsbehov, och på så sätt stärka Nyköpings attraktionskraft för både företag och invånare.

På Campus Nyköping bedrivs i dag högskoleutbildningar inom yrkesprogrammen grundlärare, förskollärare, sjuksköterska och distriktsköterska i samarbete med Karlstad Universitet, Mälardalens Högskola och Linköpings Universitet. Campus Nyköping jobbar aktivt för att få lärosäten att tillgängliggöra fler utbildningar. Vi arbetar för ett omfattande högskoleerbjudande lokalt, bland annat har vi ansökt om medel hos Tillväxtverket för att utveckla samarbetet mellan högskola och näringsliv. 

Universitets- och högskoleutbildningar är inte enda vägen att gå. Campus Nyköping är en av de större utbildningsanordnarna inom Yrkeshögskolan (eftergymnasial utbildning) i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik, teknik och tillverkning, hotell och turism, socialt arbete med flera. Exempel på utbildningar är elkonstruktör, elkraftingenjör, vvs-ingenjör, fibertekniker, medicinsk sekreterare och musik- och eventarrangör.

Under 2019 så har vi 1100 studerande inom yrkeshögskolan. Utbildningarna har en mycket stark koppling till näringslivet, utan kompetensbehov och medverkan från näringslivet – ingen utbildning. Vi arbetar just nu tillsammans med IT-klustret i Nyköping för att få till en utbildning inom IT.
Att Nyköping har ett mycket litet utbildningsutbud stämmer alltså inte - snarare tvärtom!