Platsbrist på äldreboenden i Gnesta

Insändarskribenten menar att äldre med behov av särskild omsorg, ska få  äldreomsorgsplats, inom rimlig tid.

Insändarskribenten menar att äldre med behov av särskild omsorg, ska få äldreomsorgsplats, inom rimlig tid.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-12-06 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senare tid har vi fått ta del av fler rapporter om långa väntetider och brist på platser på äldreboenden i Gnesta kommun. Jag blir upprörd. I vårt välfärdssamhälle ska äldre med behov av särskild omsorg, omvårdnad, få plats på särskilt boende, äldreomsorgsplats, inom rimlig tid. 


Det är ingen ny fråga i Gnesta. Redan i den Vård och omsorgsplan för 2011 - 2014 som kommunfullmäktige antog 2011 står det: "År 2020 uppskattas behoven på särskilt boende för äldre att öka". Denna bedömning gjordes mot bakgrund av befolkningsutveckling och åldersstruktur i kommunen kommande år fram till 2020.


Jag är medveten om att äldreomsorgen kan lösas på olika sätt. Eget boende med stödinsatser från hemtjänst och hemsjukvård. Men det finns äldre med medicinska och/eller sociala behov som behöver ett boende på ett särskilt äldreboende. Det är kommunens ansvar att ordna.


Min fråga till Socialnämndens ordf i Gnesta, Ingrid Jerneborg Glimne(M), även ordförande när vård och omsorgsplanen 2011 - 2014 togs fram: Vad har Gnesta kommun för planer att på ett anständigt sätt lösa platsbristen inom särskilt boende för äldre?