Replik: Parterna har haft all tid i världen

Lise-Lotte Argulander, jurist och arbetsrättsexpert, Företagarna skriver att den stela arbetsrätten drabbar samhällsekonomin.

Lise-Lotte Argulander, jurist och arbetsrättsexpert, Företagarna skriver att den stela arbetsrätten drabbar samhällsekonomin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-02-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en imponerande uppvisning i att tala tyst om den stora elefanten i rummet i fråga om arbetsrätten som de två PTK-företrädarna Camilla Frankelius och Martin Wästfelt gör i sin debattartikel ”Ge parterna tid att finna hållbara lösningar”, SN 4/2): nämligen att parterna har haft årtionden på sig att göra något åt de problem vi ser idag.

Tyvärr har lite hänt under tiden. Ändå säger de sig behöva mer tid att förhandla parterna emellan – och att utredningen om moderniserad arbetsrätt som tillkom efter januariöverenskommelsen är ett hot mot en fungerande arbetsmarknad. Som företrädare för 60 000 företagare menar vi tvärtom. Det är helt avgörande att det kommer till förändringar i arbetsrätten om Sverige ska ligga i framkant när det gäller jobb.  

I rapporten ”När arbetsrätten blir fel – Företagens syn på arbetsrätten” blir det tydligt varför. Det handlar om krångel och kostnader som följer av LAS föråldrade och illa anpassade regelverk. Särskilt betungande för företagen är reglerna och oförutsägbarheten om uppsägning på grund av personliga skäl och svårigheten att behålla kompetens vid arbetsbrist. Detta verkar tillväxthämmande genom att företag drar sig för nyanställda. 

Den stela arbetsrätten drabbar samhällsekonomin i form av minskat skatteunderlag, färre jobb, och att de som står långt från arbetsmarknaden har svårt att ta sin in. Det är för dessa människor, vanliga arbetstagare och småföretagare, som en reformerad arbetsrätt är nödvändig. De har inte tid att vänta på parterna längre, arbetsrätten måste moderniseras nu.