Var finns framtidens eldsjälar?

15 maj 2019 06:00

Eldsjälar är ett välkommet inslag i vår vardag och de behövs kanske mer än någonsin idag.

Många är det som besöker turistattraktioner, andra välkända resmål, bygdegårdar, hembygdsföreningar och lokala idrottsanläggningar. Att dessa existerar och lockar till sig folk kan man mångt och mycket tacka de eldsjälar som oavlönat jobbar på sin fritid för att se till att upprätthålla dess fräschör och existens.

Blickar man ut i Sverige upptäcker man att medelåldern är ganska hög hos dessa eldsjälar. Inget ont om detta, men vad händer när de inte längre orkar och återväxten lämnar en del att önska? Kommer kommande generationer att få uppleva det Sverige som både roat och fascinerat oss under så många år? Vad händer med våra kulturella och historiska sevärdheter, hembygdsföreningarna som innehåller så många skatter och de lokala idrottsföreningarna?

Det finns också andra eldsjälar. Nyköping av idag kantas med en del problem i form av otrygghet, vandalism och allmänt stök. Därför är det med glädje man läser om Jeremias Varas initiativ (SN 13/5) att råda bot på detta. Att även politiker lyssnat till detta inger hopp om framtiden. Kanske vi framöver får se projekt där eldsjälar från både stad och landsbygd lyfts fram för att locka fler från den yngre generationen att ta över i syfte att upprätthålla det Sverige och det Nyköping så många av oss vill ha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Karlsson