Göransson har gjort nytta för KD

29 maj 2019 06:00

Marita Göransson lämnar uppdraget som gruppledare för Kristdemokraterna i Nyköping. Hon har lett partiet i kommunen under sex år – och varit en nyttig oppositionsröst som har tagit debatten om såväl hårda, krassa ekonomiska frågor som mer mjuka spörsmål inom vård, skola och omsorg.

2013 var inte precis ett gyllene år för Kristdemokraterna. Tiden i regering hade ätit på opinionsstödet, precis som för övriga Allianspartier. Men det var då KD som hade lägst fallhöjd ned till fyraprocentsspärren i riksdagen och såg ut att få det svårt även i många kommuner. Efter valet 2014 tappade partiet representationen i såväl Gnesta som i Oxelösund, även om det blev comeback i den sistnämnda kommunen i höstas. Det är det läget som Göranssons insats bör mätas mot. Valet 2014 räddade sig partiet kvar med smal marginal i kommunfullmäktige, men i höstas klev partiet i stället fram 1,48 procent-enheter.

Hon efterträdde Curt Eriksson och fick början viss kritik från denna ledarsida för att framstå som lite för snäll. Det var en missriktad pekpinne. När KD-ledaren väl hade blivit varm i kläderna visade hon en skärpa i debatterna som inte kunde påstås ingå i vänliga veckan. Oavsett om det handlade om ekonomistyrning eller förutsättningarna för den pedagogiska barnomsorgen, det som kallades dagmamma förr i tiden, var KD:s linje tydlig.

Ledarbytet påverkar garanterat oppositionssamarbetet mellan Moderaterna, KD och Liberalerna, men i mer begränsad form. Göransson sitter nämligen kvar som ordinarie i kommunstyrelsen. Den utsågs genom proportionerligt val, vilket gör att det svårt att byta ut ordinarie ledamöter, en och en. Det går däremot att byta ersättare. Men, om vi om vi ska spekulera lite är det nog just ersättaren Lars Lundqvist, som ligger bra till för att bli ny gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Jonmyren