Ledare: Bengtzboes förklaring håller inte

18 april 2019 06:00

Moderaternas riksdagsledamot från Södermanland, Erik Bengtzboe, har under en längre tid varit skriven hos sin mamma i Nyköping och därmed fått ut över 150 000 i ersättning för dubbelt boende samt traktamente för arbetet i Stockholm. Bengtzboe bor dock inte hos sin mamma, utan i en lägenhet i Stockholm tillsammans med fru och barn, enligt Aftonbladet (16/4). När Aftonbladet konfronterar honom med uppgifterna säger Bengtzboe att det är ett misstag och att han egentligen bor i ett fritidshus utanför Nyköping. Där har han också skrivit sig, satt upp en ny brevlåda och beställt sophämtning – efter att han konfronterades med uppgifterna.

Bengtzboe vidhåller dock att han bor i fritidshuset. Samtidigt uppger han till Aftonbladet att han under den gånga vintern bara sovit över där ”en handfull gånger”. Hans mor, som också äger stugan, har själv uppgett till kommunen att huset enbart används 3-4 veckor under sommaren som just fritidshus. Det framstår därmed som att Bengtzboe medvetet valt att skriva sig där han inte bor i syfte att få ut mer pengar från skattebetalarna.

Riksdagsledamöter har rätt till ersättning för boende i Stockholm samt traktamente på 390 kronor per dag om de bor med än 5 mil från riksdagen. Det är bra. Riksdagsledamöter måste möjlighet att bo kvar i sina valkretsar. Det Bengtzboe har gjort är dock något helt annat. Han har flyttat till Stockholm, men plockat ut ersättning som om han bodde kvar i Nyköping. Det är ovärdigt en folkvald politiker. Framför allt en som säger sig företräda ordning och reda samt gjort sig känd för att ha en hård linje mot bidragsfusk.

Det här är bara den senaste i raden av skandaler involverande politiker som plockar ut för mycket i ersättning för sina bostäder. Tidigare i år avslöjades att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl upprättat ett hyreskontrakt med sin make i syfte att kunna få ut en högre ersättning. Det slutade med Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna och nu sitter kvar som politisk vilde.

Politiker är själva ansvariga för att göra rätt. Samtidigt visar skandalerna på behovet av tydligare regler. Många människor, inte minst politiker, har idag en hektisk tillvaro som innefattar arbete och övernattningar på många orter. Det måste mötas upp med tydligare regler.

Den absoluta merparten av våra riksdagsledamöter följer reglerna och är ointresserade av att sko sig ytterligare på någon annans bekostnad. Den lilla minoritet som gör så skadar förtroendet för hela politiken. Tydligare regler skulle därför inte bara skydda våra skattepengar, utan även förtroendet för vårt politiska system. Den här typen av historier måste få ett slut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Isak Trygg Kupersmidt