Ledare: En riktig kriminalsommar

2 augusti 2019 06:00

Sommaren 2019 kommer inte bli ihågkommen för något spektakulärt väder eller stora katastrofer, för många blir den nog istället den där sommaren när orimligt mycket uppmärksamhet från hela världen, särskilt USA, riktades mot oss här i Sverige, över ett enskilt brottsfall, med flera absurda vändningar.

Rakim Mayers heter den man som gjort sig känd under sitt artistnamn ASAP Rocky och som kan räknas som en världsartist med stora följarskalor i många länder. I början av sommaren befann sig Meyers i Sverige och Stockholm för en spelning. Då en natt hamnade han i en konflikt som slutade med ett slagsmål mellan Meyers, hans vänner och livvakt, och några ungdomar. Konkret bevismaterial i form av filmer resulterade i att de inblandade häktades.

Att det så kallade ”ASAP Rocky-målet” har blivit så uppmärksammat på så många absurda sätt beror på att det var en perfekt storm av konfliktlinjer, både i vårt eget samhälle och i det amerikanska.

Meyers är en världsstjärna och kända människor skapar alltid högt intresse. Vidare är han också en viktig förebild för delar av det afro-amerikanska samhället. Han är en av dem som lyckats och nått status och berömmelse. Samtidigt börjar det närma sig valår i USA och den amerikanska presidenten Donald Trump vet att han behöver få bättre trovärdighet hos just den afro-amerikanska gruppen. Här hemma i Sverige pågår sedan en infekterad debatt om att otryggheten ökar i samhället och många har kopplat det till invandringen. Invandrargruppen ”ensamkommande unga män från Afghanistan” är en av de mest kontroversiella grupperna där en del svenskar upplever att de både är ovanligt motvilliga till att integreras, men att de samtidigt fått orättvist många fördelar.

Så när en afro-amerikansk världsstjärna blir häktad i Sverige efter att ha brukat våld mot en ung man som är invandrare från Afghanistan (efter att denna provocerat Meyers en längre tid) skapar det rejält med sprängstoff i debatten. Debatten har varit så intensiv till den grad att den amerikanska presidenten varit beredd att på sociala medier göra ett diplomatiskt ärende av Meyers häktning.

Som utomstående åskådare till spektaklet som pågår är det lätt att känna sig häpen över hur konstigt allt är. Affären kan dock lära oss något viktigt. Trycket på en demokrati att fortsätta hålla fast vid sina principer om neutralitet och likabehandling måste vara högt. I en tid av globala informationsflöden kan fler personer än någonsin ta del av mer information än någonsin och använda den till sin personliga propaganda. Det innebär exempelvis att en amerikansk president inför öppen ridå kan sätta tryck i enskilda åtal i andra länder för att plocka poäng hos en viss väljargrupp på hemmaplan.

Även om den här sommarens affär kan te sig komisk på vissa plan är det en tämligen farlig utveckling vi ser. Som land måste vi fortsätta stå emot den här skruvade formen av populistisk PR. I Sverige är alla lika inför lagen och vi följer samma processer i alla rättsfall, även de med globalt mediala mått.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Marie Björklund