Det har inte gått som partiledaren Ulf Kristersson tänkte sig. När Moderaternas Sverigemöte hålls i Karlstad i helgen är det ett stukat parti som samlas. En självkritisk eftervalsanalys konstaterade att Moderaterna saknade ett övergripande budskap i valrörelsen, och att andra partier fick definiera framför allt den konservativa delen av M:s idéarv.
Dessutom pågår en dragkamp om vilken sorts parti Moderaterna ska vara. Ett exempel är det bråk som utspelat sig mellan Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Benjamin Dousa och Staffanstorps omsusade kommunalråd Christian Sonesson. Sonesson har gjort sig känd för sitt samarbete med Sverigedemokraterna och symboliska utspel som att bannlysa återvändande IS-terrorister från all kommunal service.
Dousas kritik mot Sonesson handlar dock inte om Sonessons symbolpolitik eller samarbetet med Sverigedemokraterna, utan om att han har höjt kommunalskatten med 40 öre. För MUF är det en principfråga: är man höger på riktigt så höjer man inte skatten. Därför menar Dousa att Sonesson bör dra tillbaka skattehöjningen under mandatperioden eller ställa sin plats till förfogande.
Bråket mellan Dousa och Sonesson illustrerar de nya skiljelinjerna inom Moderaterna. Att reducera konflikten till liberalism mot konservatism är för enkelt. Det handlar också om att Moderaternas väljargeografi förändrats drastiskt de senaste åren. Traditionellt har partiet varit starkast i kommuner som Danderyd och Lidingö, men Moderaternas nya fästen heter Östra Göinge och Staffanstorp.
Det påverkar vilka frågor partiet driver. Att avskaffa värnskatten, den extra statliga inkomstskatt som infördes som en tillfällig krisåtgärd på 1990-talet, kanske är en högt prioriterad fråga för höginkomsttagare i villa på Lidingö. För en bilbunden familj i radhus i Östra Göinge kanske lägre bensinskatt är viktigare. Väljarmässigt har Moderaterna gjort en resa som är som Centerpartiets, fast tvärtom. Den förändringen kan förklara Moderaternas plötsliga kritik mot avskaffandet av värnskatten, som ingår i Januariavtalet.
Det blir tufft för den arbetsgrupp som ska försöka förena dessa motstridiga element – liberalism och konservatism, stad och landsbygd – i ett nytt idéprogram. Att Alice Teodorescu, tidigare politisk redaktör på Göteborgs-Posten som varit kritisk till isoleringen av SD, utsågs till huvudsekreterare väckte mycket uppmärksamhet. Lika viktigt är dock att Christofer Fjellner, avgående Europaparlamentariker med en tydligt liberal profil, blir arbetsgruppens ordförande.
En mandatperiod i opposition är rätt tid för idéarbete. Moderaterna behöver landa i vilken sorts parti man ska vara på 2020-talet. Fast när idéprogramsarbetet är klart behöver M svara på två frågor. Hur mycket avstånd ska man ta från andra liberala partier? Och hur ska man ta sig tillbaka till makten?
Emanuel Örtengren