Ledare: Sätt stopp för hot mot lantbrukare

Hoten och våldet mot svenska lantbrukare är inte bara en fråga för de drabbade. Ytterst bör alla som värnar djurens välmående vara angelägna om svenska lantbrukares trygghet.

Problemen med våld och hot om våld som riktas mot svenska lantbrukare är något som LRF:s ordförande Palle Borgström tydligt har lyft fram i ljuset. Ostraffade attacker mot människors försörjning är en attack mot rättsstatens kärna. FOTO: ADAM IHSE/TT

Problemen med våld och hot om våld som riktas mot svenska lantbrukare är något som LRF:s ordförande Palle Borgström tydligt har lyft fram i ljuset. Ostraffade attacker mot människors försörjning är en attack mot rättsstatens kärna. FOTO: ADAM IHSE/TT

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2019-01-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

”Vi kommer att locka ut dig på din tomt och där kommer vi att avrätta dig. Snälla, kan inte du bara köra dina barn på slakt? Vi kommer uppmana folk att vidta fysiska åtgärder mot er. ”Den här typen av hot riktar militanta djurrättsaktivister mot svenska lantbrukare. Dessa attacker har åter hamnat på löpsedlarna efter en granskning av Göteborgs-Posten, men problemet är inte nytt. Den här ledarsidan skrev om samma ämne förra året (13/4-18), och det finns inga tecken på att hoten skulle ha avtagit.

Den militanta djurrättsaktivismen påminner om annan extremism. Enligt Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, drivs dessa aktivister av en nästan religiös övertygelse. Deras världsbild är svartvit med skarp åtskillnad mellan gott och ont. Med en sådan grundsyn helgar ändamålen alltid medlen. Richii Klinsmeister, organisationen Djurfronts ledare, beskriver exempelvis hur han motiveras av ”hatet mot djurens bödlar”. Han försvarar också en handbok som Djurfront spritt via sociala medier med instruktioner för hur man tillverkar brandbomber och anlägger bränder (GP 23/1-19).

Att så många lantbrukare inte vågar anmäla hot och attacker, och att så många utredningar av de brott som faktiskt anmäls läggs ner, är ett underbetyg till polis och rättsväsende. Ostraffade attacker mot människors försörjning är en attack mot rättsstatens kärna.

Om inte människors liv och egendom är säkra går vi från att vara ett land byggt på lag och ordning och mot ett samhälle där djungelns lag råder. Inte heller de som verkligen värnar djurens rätt bör ha skäl att försvara grupper som Djurfront. Svenska lantbrukare lyder trots allt under världens kanske striktaste djurrättslagstiftning. Om hoten mot svenska lantbrukare får färre att vilja gå in i branschen här, då kommer Sverige att bli mer beroende av import från länder där djur behandlas betydligt sämre.

Erfarenheten från andra länder tyder också på att den mest militanta djurrättsaktivismen är ineffektiv. När brittiska djurrättsaktivister i början av 00-talet använde metoder som gravskändning vände sig den allmänna opinionen emot dem. Sedan dess har den extrema djurrättsaktivismen minskat kraftigt i Storbritannien. Det har också underlättat att militant djurrättsaktivism utreds av en nationell samordningsenhet och att det finns brottsrubriceringar för att härleda specifika aktivistbrott.

LRF:s ordförande Palle Borgström efterfrågade liknande åtgärder vid ett möte med dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) i fjol. Han försäkrades då om att regeringen ser oerhört allvarligt på frågan. Hittills har det allvaret inte omsatts i handling. Nu är det upp till bevis för den nytillträdda landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Emanuel Örtengren