Ledare: Ta otryggheten på allvar

De ökade personrånen har nu resulterat i en ung mans död. Det finns en rad saker våra politiker kan göra och de måste börja nu. Otryggheten är en fara för hela samhället.

De ökade personrånen har nu resulterat i en ung mans död. Det finns en rad saker våra politiker kan göra och de måste börja nu. Otryggheten är en fara för hela samhället.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2019-07-19 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Natten till onsdagen var några vänner ute och gick i Göteborg efter en utekväll på stan. Det var en situation vi nog alla varit i någon gång. Plötsligt kom tre personer fram till dem och drog en kniv och krävde att få deras värdesaker. Det är ett av de personrån som tycks ha ökat kraftigt de senaste åren, men detta slutade ovanligt tragiskt. En 18-årig man avled, efter att ha blivit knivhuggen av en av de 20-åriga män som rånade honom. Bytet blev några mobiltelefoner och något smycke. Ett människoliv förlorat för värdet av några tusen kronor.

Det är en tragisk kulmen på ett otäckt fenomen med personrån och otrygghet som ökat allt mer i Sverige. De senaste månaderna har tidningarna fyllts av berättelser om hur barn rånats på väg hem från träning och om familjer som lagt om sina vanor för att ungarna inte kan gå en viss väg från skolan längre. Det handlar om hur ungdomar från vissa bostadsområden systematiskt rånar andra barn och om hur ungdomsgäng hänger runt i småstäder och skapar oro och otrygghet med hot och stök.

De ökade skjutningarna har varit en symbol för ökat grovt våld som dock till stor del skett mellan olika kriminella grupperingar. Personrånen bland barn och unga har däremot snabbt blivit ett mer konkret exempel på hur ökat vardagsvåld kommer närmare inpå vanligt folk som tidigare varit relativt fredande från grovt våld. Parallellt med denna utveckling kom nyligen nya siffror som visar att fler nu flyttar ut från Stockholm än in i staden - framför allt flyttar barnfamiljerna ut från städerna. Otryggheten kan vara en viktig faktor bakom denna trend.

Att exakt förklara varför det här händer är såklart oerhört komplext, särskilt då det fortfarande krävs mer omfattande forskning om de bakomliggande faktorerna till varför otryggheten ökat, liksom uppkomsten av utsatta områden. Den ökade invandringen följt av en bristande integration har högst sannolikt bidragit till samhällsförändringarna. Inte för att, som många rasistiska röster vill göra gällande, vissa grupper av människor har medfött sämre moral eller sämre karaktär än andra, utan för att bristen på god integration och aktiva trygghetsinsatser skapat mer social oro, samt större ekonomiska och kulturella klyftor än tidigare mellan helt nya grupper.

Stora samhällsförändringar på kort tid (oavsett vad för typ) kommer påverka samhället på olika sätt. Det är inte helt enkelt att integrera exempelvis ett stort antal nyanlända med skiftande språkkunskaper, utbildningsgrad och erfarenheter, eftersom alla har olika förutsättningar till att lära sig svenska och etablera sig på arbetsmarknaden.

Men även om vi inte kan säga exakt varför denna utveckling skett, är det tydligt att något måste göras. Otryggheten i samhället skadar oss på alla plan, förutom den enskildas lidande skapar det känslor av otrygghet, hämmar ekonomisk utveckling och sänker den allmänna tilliten i samhället. Det finns en rad åtgärder som politiken kan göra här och nu, allt från att ta fram mer statistik om fenomenet, till att studera andra länders strategier, till att fundera över om vissa lagar bör ändras. Och det börjar bli bråttom. En ung människa lever inte längre och barnfamiljerna väljer bort storstäderna. Så ska det inte behöva vara i en välfungerande demokrati. Den grova brottsligheten måste tas på allvar.