Sura kostnader på meningslöshetens räkning

Det är du och jag som betalar.

Så här såg det ut i våras. Då hade sex glaspartier krossats. Vandalismen står oss alla dyrt.

Så här såg det ut i våras. Då hade sex glaspartier krossats. Vandalismen står oss alla dyrt.

Foto: Tommy Kägo

Ledare2019-11-29 05:34
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns helt meningslösa kostnader för en kommun. De krossade glaspartierna mellan körfälten vid busshållplatsen nära Nyköpings högstadium Alpha (SN 27/11) är ett typexempel.

Detta är tredje gången. I våras var det sex krossade glaspartier. Varje ruta kostar nästan 2000 spänn. Det är tiotusentals kronor som kunde gå till annat. 

Kostnaden för vandalisering är sur, många bäckar små leder till en flod av onödiga utgifter. Ingen kommun är gjord av pengar. I fallet med de särskilt stryktåliga glasrutorna blir det säkert något annat, mindre tilltalande, som får avgränsa i stället, nu eller efter nästa incident. Det robusta får gå före det fina. Ett alternativ som kameraövervakning på utsatta ytor kostar också pengar – och är inte alltid så effektivt som det verkar.

Det vandaliserade ingår i de åtgärder som gjorts för att göra miljön runt Alpha och Rosvallaområdet bättre, med en ny busshållplats nära skolan och en gång- och cykeltunnel. Det är lätt att peka finger mot elever, men undvik det. Området har många i rörelse, även nattetid.

För fem år sedan tvingades kommunalrådet Urban Granström (S) i ett öppet brev till alla föräldrar, efterlysa gemensamma tag mot vandalisering, efter skadegörelse mot skolor och idrottshallar. Bara vid det tillfället kostade vandalismen mot Långbergsskolan, Hjortensbergsbadet, Träffen, Bryngelstorpskolan med flera, över 100 000 kronor.

Förstörelselustan visar, bland annat, på oförmågan att se offentlig egendom som gemensamt finansierad. Det är du och jag som betalar, ideligen – men det borde vara den som förstör, androm till varnagel.

Karta: Lennings väg mellan högstadiet Alpha och Rosvallaområdet.