Välkommen till ett kluvet län, Beatrice Ask!

Den nya landshövdingen står inför flera givna utmaningar.

Den som är landshövding i Sörmland behöver ha koll på dess inre kluvenhet. Den utmaningen blir nu Beatrice Asks.

Den som är landshövding i Sörmland behöver ha koll på dess inre kluvenhet. Den utmaningen blir nu Beatrice Asks.

Foto: Erik Nylander/TT

Ledare2019-12-06 14:25
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Samma dag som landshövding Liselott Hagberg officiellt avtackades på residenset i Nyköping kom besked om hennes efterträdare. Det var ju en snygg tajmning. 

Efter Hagberg kommer nu Beatrice Ask, en av de mest erfarna företrädarna för Moderaterna i riksdagen. Hon kommer till Sörmland och länsstyrelsen med gedigen erfarenhet – som förbundsordförande i ungdomsförbundet, som riksdagsledamot och som minister. Ask, som är två år äldre än sin företrädare, kommer närmast från rollen som försvarspolitisk talesperson. Hon är mer känd som skolminister under regeringen Carl Bildt (1991-94) och som justitieminister i regeringarna Fredrik Reinfeldt (2006-2014).

Med Ask försvinner ännu en ur det mer rutinerade gardet i Moderaterna. Ännu en före detta Reinfeldt-minister och van Allianspolitiker får andra uppdrag. Ju färre i M-ledningen med erfarenhet och kunskap om Allianssamarbetet inom Alliansen, desto svagare blir den tidigare vänskapslänken till Centerpartiet och Liberalerna. Inser den nuvarande ledningen – eller dess förstorade krets - risken att steg för steg tappa de liberala vänskapsbanden för ett parti som kallar sig liberalkonservativt?

Beatrice Ask blir den andra kvinnan i rad på posten som landshövding. Hon är den första moderaten på länge, efter två liberaler (Hagberg och Könberg) samt flera decennier av socialdemokrater. Förutsättningarna för en politiker med Asks erfarenhet att göra ett bra jobb för det här länet, är goda. Förhoppningsvis kan hon ta vid och stärka det arbete som gjorts från länsstyrelsens sida för gröna näringar, sörmländsk mat och dryck och entreprenörskap, under Hagbergs ledning. 

Det finns även specifika utmaningar för den som ska vara statens representant i länet Södermanland – och länets röst hos staten. Länet har svagheter på utbildningsområdet, där andelen högutbildade är den tredje lägsta i landet. Lägg därtill att förvärvsfrekvensen, andelen arbetande av 20-64-åringarna, är den fjärde lägsta i landet. Trots att Södermanland är en given del av tillväxtmotorn Mälardalen. Det måste staten ha koll på.

Sist men inte minst, Södermanland är ett län på papperet, men på många sätt kluvet. Det syntes i de senaste regionbildningsdebatterna och det märks i kommunikationer och infrastruktur. I östra Sörmland är det närmare till Stockholm och Östergötland än till Eskilstuna, mentalt såväl som avståndsmässigt. För nordvästra Sörmland, så klart, är degt långt till residensstaden men nära till exempelvis Västerås och även Stockholm. Denna klyvning påverkar det mesta, och är bra att ha koll på för den som ska tala för och med hela länet.