”Är man svartfot får man skylla sig själv”

Vänsterpartisten Patrik Renfors röstade emot visselblåsarfunktion – lyfte att facket fyller den funktionen.

28 januari 2018 18:30

Under onsdagens kommunfullmäktige kom frågan om att inrätta en visselblåsarfunktion i Oxelösunds kommun upp. Via en sådan skulle exempelvis anställda anonymt kunna anmäla misstankar om korruption inom den kommunala verksamheten.

Debatten kretsade delvis kring fackets roll i det hela och kommunstyrelsens andre vice ordförande, Patrik Renfors (V), menade att det är just de lokala fackklubbarna som ska fylla den funktionen.

– Jag är skeptisk till en visselblåsarfunktion. Inom den svenska modellen kan man vända sig till sitt fackliga ombud och är man inte med i facket får man skylla sig själv, sa han från talarstolen.

Något som fick moderaten Stefan Johansson att reagera.

– 62 procent av alla arbetsföra är medlemmar i facket. Det vore schysst för de andra 38 procenten att ha någon att gå till, sa han.

Renfors replikerade med att använda ett klassiskt skällsord för strejkbrytare.

– Är man svartfot och inte med i facket, då får man skylla sig själv. Men man har meddelarfrihet i offentlig anställning, så man kan alltid gå till pressen, sa han från talarstolen.

Förslaget om en visselblåsarfunktion i kommunen röstades ner, men uttrycket svartfot väckte känslor även efter kommunfullmäktiges slut.

– Patrik är en av de ytterst ansvariga för alla anställda inom kommunen, och kultur och fritid. Enligt statistik är 35 procent inte anslutna. Menar Patrik att 35 procent av alla anställda i kommunen är svartfötter, säger Johansson efteråt.

– Ja, det är osolidariskt att inte vara med i facket. Det är hela grundtanken med den svenska modellen, att ha starka fackföreningar. Man måste vara med för att kunna påverka. Jag är med i ett arbetarparti så det här står jag för, sedan är folk inte mindre värda om de inte är med i facket, svarar Renfors när han hör Johanssons syn på saken.

– Men grejen är att jag tycker att det är onödigt att ha en särskild visselblåsarfunktion när vi jobbar med den svenska modellen med starka fackföreningar. Om man inte vill gå direkt till chefen kan man göra det via ett fackligt ombud, fortsätter Renfors.

Visselblåsarfunktionen var ett tilläggsyrkande från Alliansen. Det ursprungliga förslaget, att revidera riktlinjerna för muta, korruption och jäv, klubbades igenom.

– Vi hade ganska tydliga regler innan, men nu har revisionen velat att vi ska lägga till jäv. Det ska vara ordning och reda så att det inte blir oegentligheter, säger Renfors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa