Blev tillagd i grupp – mot sin vilja

Katarina Hoffman fick en chock när hon såg vilken Facebookgrupp hon blivit tillagd i utan sin vetskap.

12 september 2017 10:30

De flesta svenskar har någon gång blivit tillagd i en Facebookgrupp av en bekant. Oftast är det helt odramatiskt och kan fungera som en inbjudan till att delta i ett evenemang eller en gemenskap. Men för Katarina Hoffmans del blev det en obehaglig överraskning.

– Det var min syster som upptäckte det och slog larm. Jag hade blivit tillagd i något som såg ut att vara en nazistisk grupp på Facebook, berättar Hoffman.

Där och då gick det upp för henne att det går att komma med i grupper utan att man själv godkänt det.

– Jag tog bort mig själv från Facebookgruppen med en gång, men det var obehagligt. Att jag inte själv kan bestämma vad jag läggs till i för grupper, utan att någon i ens vänkrets kan göra det utan att man är medveten om det eller får en chans att godkänna det, fortsätter Hoffman.

En annan sak hon tycker är obehagligt är att hon inte vet hur länge hon var med. Om det var en vecka eller ett år.

– Jag brukar inte kontrollera vilka grupper jag är med i, men nu gör jag det. Det är mitt råd till andra också och alla går in och kontrollerar det efter att jag berättat det här för dem.

Facebookgrupper

För de flesta grupper på Facebook går det att lägga till någon som är vän till någon i gruppen.

Denne får då ett meddelande om att hen blivit tillagd i gruppen men behöver inte godkänna det hela.

Vill du veta vilka grupper du är med i? Titta i vänsterspalten på din Facebooksida. Under rubriken ”Utforska” finns underrubriken ”Grupper” där alla dina grupper är samlade. Gå in på den du inte vill vara med i, klicka på knappen där det står ”Har gått med” och välj ”Gå ur gruppen”.

Det går att gå ur en Facebookgrupp när som helst. När du väl gjort det kan inte någon lägga till dig till gruppen igen utan att du godkänt det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis