Här blir det nya arbetstillfällen i Oxelösund

Världen växer – och det påverkar Oxelösundsföretaget Proplate. Nu siktar man på att anställa fler – men vindkraftsproppen lossnade senare än vad man trodde.

2 januari 2018 13:00

I dag arbetar 93 personer på Proplate, men tanken är att de ska få nya kollegor under året.

– Som det ser ut nu kommer vi i alla fall att anställa 8–10 personer till under året. Vi har mycket att göra på alla fronter. Det byggs mycket i världen och då blir det glada tider för oss, trots alla Trumpeffekter, säger vd:n Max Björk.

Även om det går bra nu så trodde företaget att tillväxten skulle komma tidigare. När SN gjorde en artikel för ett år sedan, om att Proplate byggde nytt på sitt fabriksområde, trodde Max Björk att tio nya anställningar skulle göras under 2017.

– Effekten av uppgången kom lite senare än vad jag trodde, men nu kommer den. Framför allt var det vindkraften som inte gick så bra som jag trodde, men nu har det lossnat, säger Björk.

Proplate tillverkar de fundament som större vindkraftverk vilar på. Enkelt uttryckt handlar det om två ringar med en diameter på sex meter med stag emellan som sätts ner under marken.

– En anledning är naturligtvis miljötänket och att det är framtidsinriktat, men i Sverige handlar det framförallt om att riksdag och regering beslutat om att förlänga certifikatsystemet. Det betyder bland annat att de som investerar i vindkraft vet ungefär vad de kommer att kunna få betalt för elen i framtiden och då kan de räkna på pengarna. För två år sedan dog den svenska marknaden när det blev en osäkerhet kring det här, men under kvartal fyra 2017 blev det rekordmånga investeringar i vindkraft, säger Björk.

Han får medhåll av företagets försäljningschef Ian Hardy.

– Vad gäller den svenska marknaden investeras det nu stort i vindkraft och de kommande åren ser ut att bli oerhört starka utbyggnadsår, säger han.

Och hur var det med Trumpeffekten? Det ser ju inte ut som att det blir några ståltullar mot EU?

– Alla typer av handelshinder påverkar oss. Vi är emot att USA inför något sådant, men sedan kan det vara bra med lite självreflektion. EU har ståltullar mot Kina vilket har gjort att vi fått sluta köpa grovplåt därifrån. Nu får vi köpa från olika EU-länder och förstås från vår granne SSAB, men de har inte prioriterat de ordinära stålsorterna så högt. Vi pekar finger åt Trump, med all rätt, men sedan gör EU likadant själva, säger Björk.

Proplate

Skär och bearbetar komponenter i grovplåt. Råmaterialet kommer till stor del från grannen SSAB.

Ett stort fokus ligger på att göra stag till större byggkranar och fundament till vindkraftverk, men Proplate tillverkar även bland annat utrustning som används av gruvarbetare.

I dag arbetar 93 personer här och företaget räknar med att nyanställa 8–10 till under året.

Hela företagets tillverkning finns i Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis