Lunchen räckte inte – då löste eleverna problemet

Eleverna på D-skolan i Oxelösund tröttnade på att maten ibland tog slut för eleverna som åt sent. Det utmynnade i en gemensam matsvinnsutmaning som löst problemet.

11 januari 2019 08:20

I mitten av oktober höll rektor Christer Lindahl ett matrådsmöte tillsammans med elevrepresentanter på D-skolan. Det var delvis upprörda känslor eftersom maten inte alltid räcker till den klass som äter sist.

Han erkänner att han själv var kritisk till för snåla matleveranser eftersom det hände relativt ofta och dessutom inte var något nytt för i år.

– Vi tillverkar inte maten själva på skolan utan det finns en central matenhet. Även förra året har vi pekat på dem, säger han.

En elev i tvåan vände i stället på resonemanget. Hon hade noterat att det kastades en hel del mat, även när det serverades populär mat så som pizza.

– Ibland lyser det till ett heureka i huvudet, hon hade så rätt. Det är klart att maten inte räcker då, säger han.

Kökspersonalen berättade dessutom att det handlade om uppemot tolv kilo varje dag, vilket motsvarar ungefär 2,3 ton varje läsår.

Rektorn Christer Lindahl ville bygga vidare på engagemanget som uppstod efter mötet. Han började äta lunch med eleverna och väger själv matresterna på plats och motiverar eleverna med statistik, för att de själva ska se effekterna. Det funkar. Skolan har minskat svinnet med 80 procent från tio kilo till ungefär två kilo per dag.

– Vilket tillfälle det blev att träffa varje elev varje dag. Många elever kommer förbi och visar sin tallrik och blir stolta, säger han.

Men för de som inte äter upp allt får det heller inte bli ett skuldbeläggande.

– Jag frågar vad de lärt sig av det här, säger Lindahl.

Utöver lunchutmaningen hjälper skolan den lokala Ica-handlaren i Oxelösund att minska sitt svinn. Varje måndag kommer ungefär två lådor med frukt som inte är säljbar men i tillräckligt bra skick för att ätas.

– De ställer vi upp i klassrummen så att eleverna får ta själva, säger Christer Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Ericsson

Ämnen du kan följa