Oxelösund i topp – kan bli fulast i Sverige

Vilken är Sveriges fulaste stad? Oxelösund ligger just nu högt upp på topplistan i en omröstning där Sveriges fulaste stad ska utses.

6 april 2018 13:00

Folkrörelsen Arkitekturupproret har startat en omröstning om vilken Sveriges fulaste stad är – och Oxelösund ligger just nu på plats nummer tio i den pågående omröstningen. Synar man hemsidan så anas dock att omröstningen är gjord med en glimt i ögat. Samtidigt är presentationen av Oxelösund en kniv i ryggen på staden.

”Oxelösund är kanske det bästa exemplet på hur det går när modernisterna får löpa linan ut. Oxelösund växte i samband med att järnverket kom till staden tillsammans med EPA, Domus och Tempo. Kommunpolitikerna fick storhetsvansinne och rev hela den gamla bebyggelsen. Kvar finns blott ett litet torp”, skriver de.

Något som fått flera Oxelösundare att reagera. Bland annat skriver Olle Brennius i en insändare till SN att ”Folkrörelsens Arkitekturupproret är nog ute och seglar. Oxelösund har, som så många andra städer, en del fula kåkar. Men varför haka upp sig på dem när det finns så mycket vackert att titta på”, skriver han.

Oxelösund är kanske det bästa exemplet på hur det går när modernisterna får löpa linan ut

Kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) har på instagrammat en bild på en stenstrand vid Femöre i solsken med bildtexten ”En av Sveriges fulaste? Skulle inte tro det!”.

– Jag funderar över vad det finns för värde att göra en sådan här omröstning, det är min spontana reaktion. Det finns mycket annat att titta på när man gör en bedömning av städer. Den bilden jag lagt ut är inte på någon arkitektur, men jag vill ge en annan bild, visa att det finns andra värden i kommunen, säger hon.

– Sedan finns det många fina byggnader här också, som fyrvaktarbostaden vid Femörehuvud och de gamla byggnaderna i Gamla Oxelösund. Arkitekturupproret har valt att titta på torget och det är tidstypiskt för sin tid. Om 50 år kommer sådana hus säkerligen att vara populära igen, var sak har sin tid, fortsätter Fredriksson.

Sådana här omröstningar är inget nytt och görs ofta med en portion humor. Icke desto mindre kan det sätta djupa spår i befolkningens självbild. Just nu går exempelvis filmen Tårtgeneralen på bio som har sin upptakt i att Jan Guillou i mitten av 1980-talet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad – något som de alltså fortfarande blir påminda om.

Hur går det då för de andra sörmländska städerna? I skrivande stund ligger två av dem före Oxelösund på den kanske inte så hedrande topplistan. Södertälje ligger på en fjärdeplats, Flen på en sjundeplats och Katrineholm på plats 13.

Nyköping återfinns långt ner på listan med en ynka röst.

Rösta fram Sveriges fulaste stad

Man behöver inte vara arkitekt för att vara med i Arkitekturupproret. Det räcker med att gå med i en för ändamålet skapad Facebookgrupp som heter just ”Arkitekturupproret – låt oss göra det vackert igen”.

Omröstningen har nyligen börjat och pågår fram till den 21 oktober.

Förra årets omröstning korade i stället Sveriges vackraste stad som blev Sundsvall. Trosa röstades då fram till en hedrande 25:e plats medan Mariefred blev 28:a och Strängnäs 36:a.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa